Covid-19-viruset har tagit sig in på ett av äldreboendena i Lilla Edet. Detta bekräftar kommunen, men vilket boende det rör sig om och antalet drabbade vill man inte uttala sig om med hänvisning till sekretess.
Covid-19-viruset har tagit sig in på ett av äldreboendena i Lilla Edet. Detta bekräftar kommunen, men vilket boende det rör sig om och antalet drabbade vill man inte uttala sig om med hänvisning till sekretess. Bild: Stefan Bennhage

Smitta på äldreboende i Edet

Nu är det bekräftat att det finns covid-19 även inom äldreboende i Lilla Edet.

ANNONS
|

Senast TTELA skrev om coronautvecklingen i Lilla Edet var den 23 april. Då bekräftade kommunen att det har förekommit fall av smitta hos omsorgstagare inom hemtjänsten, men inte inom äldreboenden.

Men i slutet av förra veckan har covid-19-viruset tagit sig in i ett eller flera av kommunens tre äldreboenden. Men vilken, eller vilka, enheter det rör sig om och antalet smittade tänker inte kommunen uttala sig om.

– Nej, vi går inte ut med den informationen utan vi hänvisar till patientsekretessen både vad gäller antalet och vilket, eller vilka, boenden det gäller, säger Camilla Karlsson, verksamhetschef för vård och omsorg och funktionshinder.

ANNONS

Undersöker ni hur smittan tagit sig in i äldreboendet?

– Kommunen smittspårar utifrån beslut från Vårdhygien, säger Camilla Karlsson.

Enligt NU-sjukvårdens hemsida är Vårdhygien en resurs för all verksamhet inom vård och omsorg när det gäller att förebygga uppkomst av vårdrelaterade infektioner, samt minska risken för smittspridning.

Hur reagerar personalen?

– Överlag reagerar personalen med ett oerhört stort engagemang. Man är flexibla och lösningsfokuserade. Det är också en ny situation, så vi lär oss hela tiden, alla bidrar och försöker så gott det är möjligt.

Har personalen tillgång till rätt skyddsutrustning?

– Vi har det vi ska ha utifrån de riktlinjer Vårdhygien har tagit fram om hur personal ska bemöta i enskilda fall.

Läs även: Skolbarn livar upp stämningen på äldreboendet

ANNONS