Unga som avlider eller behöver intensivvård tillhör undantagen enligt Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Unga som avlider eller behöver intensivvård tillhör undantagen enligt Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron

Smittskyddsläkaren om unga sjukhusfall: "Undantag"

De flesta som blir svårt sjuka i covid-19 är äldre, men det kommer alltid att finnas undantag. Ju fler som smittas ju fler undantag kommer vi att se. I alla fall enligt smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé som ändå menar att det inte finns någon anledningen för unga att vara oroliga.

ANNONS

Under tisdagens pressträff presenterade Folkhälsomyndigheten de dagliga siffrorna över antal människor som avlidit i covid-19. Totalt har nu 591 personer avlidit till följd av covid-19 och enligt Svenska intensivvårdsregistret får nu cirka 440 personer intensivvård runt om i landet.

De allra flesta som får vård är i åldrarna 60-69 år men rapporter visar att runt om i landet har även många yngre fått uppsöka sjukvård.

– Det som man kan säga är att vanligen har unga människor en mild och måttlig infektion men ju fler som är smittade desto fler undantag kommer vi att se. Det vanligaste med unga som insjuknar är att det överlever men sen kan man alltid hitta enstaka undantag, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Enstaka fall kommer att dyka upp till följd av att smittan sprider sig. I dagsläget är trycket på NU-sjukvården under kontroll och som Bohusläningen tidigare berättat är NU-sjukvården redo på att ställa om och höja kapaciteten efter behov.

– Vi väntar oss att 10-15 procent av befolkningen kan behöva sjukvård och det blir ju tusentals personer som blir sjuka nog att behöva sjukvård. Det är några få procent som kommer behöva intensivvård och det är de som riskerar att dö. Sen är det så att det går fort och det är det som gör sjukdomen obehaglig. Känner man sig lite andningssjuk ska man kontakta vården.

Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.
Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen. Bild: Ronny B Nilsson

Avled på äldreboendet

Under tisdagen bekräftades att en person avlidit inom äldrevården i Uddevalla till följd av covid-19. Bohusläningen har tidigare rapporterat om att det finns bekräftade fall på ett äldreboende och att även personal bekräftats ha smittat. En av de anställda som bär på smittan berättar att hon vårdas på sjukhus efter att hon fått svårt att andas.

– Jag togs in direkt och har fått bra vård. Jag har fått lunginflammation och har fortfarande en snabbsänka på 150. Jag mår lite bättre nu, men jag är väldigt trött, säger hon.

Kvinnan är i 40-årsåldern, mamma till flera barn och har inga underliggande sjukdomar sedan tidigare. I dagsläget är hon inte i behov av intensivvård.

ANNONS

– Intensivvården kommer fortfarande befolkas av de som är äldre. Men de mellan 60-70 år kommer ha större chans att överleva än de som är äldre än så, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Åtta vårdas på IVA

Under tisdagen bekräftade Västra Götalandsregionen att 15 personer fick vård inom NU-sjukvården varav åtta på intensivvårdsavdelningen. Det är en liten ökning men inte oväntad.

– Läget är ungefär som tidigare. Vi ser en långsam ökning av patienter hos oss även om det fortfarande är hanterbara nivåer, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef, Niklas Claesson.

Niklas Claesson, NU-sjukvården
Niklas Claesson, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Huruvida personen från Uddevalla som avlidit inom äldrevården fått intensivvård inom NU-sjukvården är inget som Niklas Claesson känner till i nuläget men att personer inom äldrevården får sjukhusvård är inget ovanligt.

– Man gör en bedömning när det är lämpligt för en patient att den behöver sjukhusvård. Det är absolut så att patienter flyttas från ett äldreboende till sjukhusvård. Precis som om du eller jag skulle bli sjuka så görs en bedömning.

LÄS MER:En person död på äldreboende i covid-19

Den 7 april kl. 11:00 har Västra Götalandsregionen 119 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 44 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

15 personer varav 8 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

62 personer varav 22 på IVA

Sjukhusen i Väster:

14 personer varav 4 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

9 personer varav 4 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

19 personer varav 6 på IVA

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS