Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Svårsläckt gräsbrand i Nygård – brott kan ligga bakom

Räddningstjänsten var under lördagen på plats i Nygård, Lilla Edets kommun, där det brann kraftigt i torrt gräs och i närheten av en skog. Sju enheter jobbade intensivt under flera timmar med att släcka elden.

Larmet om en brand utomhus inkom till SOS Alarm klockan 14.22 på lördagen. Personen som larmat hade sett rök på håll, men då inga öppna lågor.

Räddningstjänsten lyckades lokalisera branden och var framme strax innan klockan 15.

– Vi är framme på plats och håller på att bekämpa branden. Vi försöker just nu att ringa in den, säger Fredrik Östlund räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

Då var det ännu oklart hur stor branden var.

– Det ska vara en brand i gräset men branden var på väg mot skogen, säger Fredrik Östlund.

Inte heller vid klockan 15.40 hade man fått klart för sig hur stor yta som brann.

– Den är inte under kontroll ännu och vi har sju enheter på plats, säger räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör.

Vid 16.30 tiden meddelade räddningstjänsten att man fortfarande var kvar på platsen, och att man antagligen skulle vara det ett bra tag till.

– Vi blir kvar i några timmar. Det är ungefär 500 gånger 300 meter som har brunnit. Det är ett tiotal höbalar också som varit lite besvärliga att släcka. Det har brunnit med öppna lågor men det gör det inte just nu. Det är aktivt släckningsarbete som pågår, säger Fredrik Östlund.

TTELA:s fotograf på platsen konstaterade vid 16.30-tiden att det då inte längre var någon rök eller brand på platsen.

Räddningstjänsten lämnade platsen vid 18-tiden på lördagskvällen. Därmed fick också markägaren ta över ansvaret för att hålla koll på marken.

En anmälan kommer skrivas om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är lite oklart men det verkar som att någon oaktsamt startat en eldning och sen inte haft koll på den alternativt inte brytt sig om den. Det kommer att utredas, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Elisabet Melander.