Sverigedemokrat säljer rasistiska sparbössor

Frej Dristig (SD) har lagt ut sina sparbössor föreställande nidbilder på svarta människor till försäljning på Facebook. Osmakligt och rasistiskt tycker grundaren av Fokus Afrofobi. Frej Dristig ser själv inga problem med det.

ANNONS
|

För ungefär en vecka sedan lade sverigedemokraten Frej Dristig ut ett stort antal sparbössor till försäljning. I beskrivningen av sparbössorna skriver han att det är mekaniska sparbössor i metall. Han beskriver bössorna som exklusiva och att många av dem inte går att få tag på i Sverige.

Det bössorna föreställer är nidbilder av svarta människor. Bössorna porträtterar personer med stora läppar och ögon. Många av porträtteras också på ett sätt som kan uppfattas som ointelligent. Karikatyren går under namnet "Blackface" och var ett vanligt sätt att porträttera och en nidbild svarta i den amerikanska södern i början av 1900-talet.

Frej Dristig som sitter som ersättare i Lilla Edets kommunstyrelse och är partiets vice ordförande lokalt ser inget problem i att sälja bössorna vidare eller dela bilder på Facebook. Trots att många ser dessa som rasistiska nidbilder.

ANNONS

– Jag vet hur de ser ut. Bössorna har jag köpt hos olika antikhandlare och nu säljer jag dem vidare, säger Frej Dristig.

Någon som däremot inte tycker att det hela är lämpligt är Mattias Beruk Järvi, aktivist och grundare av organisationen Fokus Afrofobi. En organisation som jobbar mot diskriminering av svarta människor.

– Jag tycker det är osmakligt och rasistiskt. Sånt här finns i omlopp men man blir alltid lika besviken när det dyker upp. Genom försäljningen gör han det fritt fram för vem som helst att sprida materialet vidare, säger han.

Mattias Beruk Järvi säger att han inte blir förvånad över att dessa sparbössor fortfarande säljs. Han menar att det fortfarande är mer ok med karikatyrer av svarta människor än exempelvis antisemitiska. Att det är en Sverigedemokrat som säljer förvånar honom inte heller.

– Det ligger helt i linje med deras världsbild, säger han.

Kritiken från afrosvenskar är inget Frej Dristig vill ta till sig. Han säger att han är emot diskriminering och att sparbössorna inte är diskriminerande.

– Klart att han (Mattias Beruk Järvi. reds. anm.) är emot. Han kommer ju från yttersta vänsterkanten, säger Frej Dristig.

Står man på yttersta vänsterkanten för att man är emot diskriminering?

ANNONS

– Det är din tolkning av det jag sa.

Hur rimmar det här med Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism?

– Det får du ta med min distriktsordförande.

Efter TTELA:s samtal ligger sparbössorna fortfarande ute till försäljning.

ANNONS