Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Synskadad nekas bistånd

Kommunen nekar en synskadad man bistånd i form av ledsagare. Förvaltningsrätten ger mannen rätt, men nu överklagar kommunen ärendet hos kammarrätten.

Mannen ansökte om bistånd i form av ledsagning för att ta sig till och från gymmet och även under träningen. Han är blind på ena ögat och har närmast ledsyn på det andra. Mannen som har diabetes, är rekommenderad att träna av sin läkare för att förbättra blodsockret bland annat.
Kommunen motiverade sitt nekande med att behovet kunde tillgodoses på annat sätt. På gymmet finns instruktörer som kan hjälpa mannen under träningen. För att ta sig till och från gymmet kan mannen anlita syncentralen, ansåg man i kommunen.

Förvaltningsrätten däremot anser att mannen behöver hjälp att ta sig till och från gymmet samt under träningen. Kommunen kan inte avsäga sig sitt ansvar enligt socialtjänstlagen genom att hänvisa till frivilligorganisationer, står det i domen. Rätten överlämnar åt omsorgsnämnden att bestämma omfattningen av insatsen.

Mannen själv uppgav i sin ansökan om bistånd att han behövde ledsagare till gym tre gånger i veckan, tre timmar vid varje tillfälle.
Men kommunen vänder sig till högre instans, kammarrätten. I sin överklagan menar man att mannen får hjälp från annat håll. Mannens fru ledsagar honom till och från gymmet.