Bilden är en genrebild och har ingen koppling till det som skrivs i artikeln.
Bilden är en genrebild och har ingen koppling till det som skrivs i artikeln. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Trodde han tjänade miljoner i kryptovaluta – förlorade allt

Han trodde han skulle tjäna miljoner genom kryptovalutor. Men allt var en bluff och i stället förlorade Karl från Lilla Edet alla sina livsbesparingar – 2,4 miljoner kronor – som skulle gå till barnen och den stundande pensionen.
– Man trodde verkligen på det. De var ju proffs fast de är brutalt kriminella, säger han.

ANNONS
|

Att han inom fyra månader skulle förlora alla pengar som han sparat genom livet kunde Karl inte tro. Han vill vara anonym och heter egentligen något annat, den enda som vet om bedrägeriet är han själv. Men i hopp om att fler ska bli uppmärksamma vill han ändå dela med sig av sin berättelse i TTELA.

Bedrägeriet började med att han blev kontaktad av en man som kallade sig Johan i slutet av januari. Johan jobbade på det internationella onlineföretaget Tierra500, som hjälper folk att investera i kryptovaluta. Johan ville veta ifall Karl höll på med aktier och fonder.

– Jag var först lite tveksam men så berättade han mer om deras bolag, att det gick väldigt bra. De var så käcka och trevliga, säger han.

ANNONS

Svåra erbjudanden att stå emot

Samtalen från Johan på Tierra500 blev allt fler och erbjudandena blev snart allt svårare för Karl att stå emot.

– Då kom de med ett erbjudande, går jag in med 10 000 kronor så går vi också in med 10 000 kronor. Då tänkte jag ”ja, det kan jag göra”. Allt lät väldigt bra och trovärdigt.

Genom dagliga samtal och en förfinad manipulation lyckades bedragaren övertala Karl att gå in med mer och mer pengar. Alla pengar som han satsade gick Tierra500 in med det dubbla. Till slut hade han satsat över 2,4 miljoner kronor och hade nästan fem miljoner att ta ut.

Men i slutet av april, när Karl ville ta ut sin vinst, började han ana oråd.

– Först sa de att det inte var några problem. Men för att få ut vinsten var jag tvungen att gå in med ytterligare 850 000 kronor. Då fattade jag. Jag sa till dem att jag har inte de pengarna.

Uppmanades ta snabblån

Då förändrades bedragarens attityd. Som en sista lösning uppmanade företaget Karl att ta ett snabblån så han kunde gå in med mer pengar.

– Dagen efter det samtalet polisanmälde jag det. Det har varit en kamp för att överleva nu. Man har känt en sådan ånger och skuld, säger han.

ANNONS

Genom efterforskningar förstod han att företaget var en bluff och att pengarna han investerat var borta. Pengarna skulle ha gått till hans barn i framtiden och till hans stundande pension. Det är oklart om han kommer få något tillbaka.

– Jag var så jävla dum i huvudet som gick på detta. Jag skulle kollat upp det mer noggrant men man var så naiv och trodde det var på riktigt, säger Karl.

Trots den stora summan pengar som försvunnit har han klarat sig, en stabil inkomst har gjort att han kunnat fortsätta nästan som vanligt. Skammen och skulden över att han gick på bluffen har däremot varit stor.

– Psyket och välmåendet har inte varit så bra. Man förstår hur stark en människa kan vara. Det har varit jävligt tufft och kämpigt, det är det fortfarande, säger han.

Stor ökning under 2022

Under 2022 såg Finansinspektionen en ökning av misstänkta investeringsbedrägerier. Föregående år varnade de för 3 471 företag och webbplatser som påstår sig erbjuda finansiella tjänster till konsumenter utan att ha tillstånd. Det är en ökning med 25 procent från 2021.

– Man skulle kunna tro att nedgången på börsen och för kryptovalutors värde skulle ha gjort det svårare för bedragare men det verkar snarare vara tvärtom. Bedragarna vänder situationen till att det i stället är läge att köpa när kurserna är låga. Och löften om hög avkastning och minimal risk är lockande när omvärlden är osäker, säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI i ett pressmeddelande.

ANNONS

Finansinspektionen har sett att allt fler bedragare kräver att konsumenter gör insättningar med kryptovaluta till en kryptoplånbok. Bedragarna är hjälpsamma och har bra förklaringar till varför det går till så här. Samtidigt är det svårt att spåra var de är och vart pengarna försvinner.

TTELA har sökt Tierra500 utan att få svar.

Så ser du igenom bedrägeriförsök

1. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar

På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.

2. Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl

Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.

3. Gör aldrig affärer med företag du inte känner till

Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.

4. Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn

Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare.

5. Kontrollera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på varningslistan

Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister. Kontrollera även att inte FI har varnat för företaget.

Källa: Finansinspektionen

ANNONS