Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tuff kamp i motvind för centrumhandeln

Flera centrumbutiker har lagts ned i höst. Samtidigt satsas det på en handelsstrategi och arbetet pågår med en ny handelsorganisation.

Kunderna sviker. Det säger flera av butiksinnehavarna som tidningen kontaktat.

– Det gäller i synnerhet butiker med sällanköpvaror. Där har vi en låg procentandel som handlar på hemmaplan, säger Ingemar Ottosson (S) kommunalråd.

På onsdagens ortsutvecklingsmöte på Ström fick han frågan om vad man gör åt alla tomma lokaler i centrum.

– Det vi kan göra från kommunen är att skapa goda förutsättningar för affärsverksamhet. Det gör vi tillsammans med fastighetsägarna genom handelsstrategiarbetet, säger Ottosson.

Och han nämner pågående konkreta diskussioner om en etablering i nya centrumhuset. Där finns lokal-ytor för eventuellt två butiker. Men i centrum finns fler tomma butikslokaler.

– Det är väldigt viktigt att en ny handelsorganisation kommer igång, säger Håkan Jonsson, som är delägare i Elkedjan.

Svår nöt att knäcka

Det finns en grupp som jobbar med frågan, där Håkan Jonsson ingår. Patrik Johansson, Ica-handlare, näringslivsutvecklare Kajsa Jernqvist, ingår också i gruppen liksom fastighets-ägarrepresentanterna Sven Karlsson, Gekå fastigheter, och Lars Wijkmark, Leifab.

– Vi jobbar för att stärka Lilla Edet. Det ska vara trevligt och nyttigt att bo och verka här, säger Håkan Jonsson.

Han skulle önska att handelsorganisationen hade varit sjösatt redan. Då hade det varit mycket enklare för nya näringsidkare att etablera sig.

– Men vi har en svår nöt att knäcka och det är finansieringen.

Håkan Jonsson är bekymrad över de tomma lokalerna i centrum, och han förstår det tuffa läget för småbutikerna.

– Det är en mördande konkurrens med alla köpcentra. Vår räddning på Elkedjan är att vi har ett brett sortiment. Hade vi bara haft elartiklar skulle vi inte överleva, säger Håkan Jonsson.

Kunderna svek

Kafé Lyktan har varit en alternativ mötesplats med ambitionen att bidra till ett levande centrum. Kaféet drevs av några eldsjälar med några anställda och praktikanter.

– Men kunderna svek oss och vi har fått stänga, berättar Gunilla Olofsson, en av initiativtagarna.

Hon skulle vilja utmana Lilla Edetborna till en diskussion.

– Hur vill vi att samhället ska se ut? Många klagar på att politikerna inte gör något, men vad gör invånarna för att bidra? Någon klagar på att det inte går att köpa skor i Lilla Edet, men gjorde han eller hon det då det fanns en skoaffär?

Fotnot: Tidningen har även sökt näringslivs- utvecklare Kajsa Jernqvist, för en kommentar men hon har semester.