Niklas Claesson, NU-sjukvården
Niklas Claesson, NU-sjukvården Bild: Stefan Bennhage

Uddevalla sjukhus öppnar för coronapatienter

36 personer vårdas inom NU-sjukvården för covid-19 men alla vårdas på Näl i Trollhättan. Så har situationen sett ut under hela pandemin men nu har beslutet tagits att en epidemiavdelning i Uddevalla öppnar i slutet av veckan.

ANNONS

Avdelningen på Uddevalla sjukhus som berörs är Mäva 1, medicinsk äldrevårdsavdelning. För tillfället finns två Mäva-avdelningar men i slutet av veckan blir den ena epidemiavdelning som vårdar patienter som smittats med covid-19.

– Vi har idag beslutat att gå upp i nästa nivå i antal vårdplatser som är vikta för patienter med covid-19, säger NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om hur NU-sjukvården planerar omorganisering efter kapacitetsbehov. I planeringen har det framgått att Mäva på Uddevalla sjukhus kan komma att göras om, vilket nu ska ske.

LÄS MER:Så omorganiserar NU-sjukvården när avdelningar stängs

– Det har att göra med att vi ser en långsam ökning vad det gäller antalet patienter som vårdas av covid-19. Inflödet av patienter kommer fortsätta att stiga men vårdtiderna kommer vara ganska långa.

ANNONS

På en epidemiavdelning kan även personer som har intensivvårdats hamna om de fortfarande bär smittan.

– Det är inte så att alla som kommer ut från en respirator hamnar på Mäva men det blir ytterligare en möjlighet att spela på.

Samma personal

På Näl finns det en intensivvårdsavdelning där de mest kritiska fallen behandlas. Det kan röra sig om en patient som behandlats på en epidemiavdelning men som insjuknar ytterligare. På Uddevalla sjukhus kommer en intensivvårdsavdelning inte att upprättas i nuläget.

– Det är i första hand patienter där bedömningen är att intensivvård inte är aktuellt.

Gruppen av patienter som är tilltänkt att vårdas på Mäva är först och främst äldre. När Mäva blir en epidemiavdelning kommer det vara samma personal som bemannar avdelningen som tidigare.

– Det är ordinarie Mäva-personalen som kommer att bemanna Mäva 1. Det är personal som är van vid att vårda äldre med infektionssjukdomar.

Enligt Folkhälsomyndighetens dagliga siffror över antal avlidna i Sverige och Västra Götalandsregionen så har 1765 personer avlidit i Sverige och 103 i Västra Götaland.

Den 21 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 263 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 67 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

36 personer varav 10 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

142 personer varav 34 på IVA

Sjukhusen i Väster:

32 personer varav 5 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

19 personer varav 6 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

34 personer varav 12 på IVA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS