Vandringsled med sevärdheter

Hoppbackar, en sekelsgammal kvarn och rester av sågindustrin. Det är några av sevärdheterna på den nya vandringsleden i Hjärtum. I helgen var det invigning för leden som tar avstamp i bortglömd bygdehistoria.

ANNONS
|

Det var en stor skara människor som samlades i strålande solsken för att vara med på invigningen av Vandringsleden Hjärtum-Lelle Väktor. Efter högtidligt blås i näverlur, av Ingmarie Romell, klippte kommunpolitikern Madeleine Dahlgren (S) av det obligatoriska bandet. Därefter tog eldsjälen Gunnar Bertilsson vid för en guidad tur längs hans skötebarn.

– Det känns jättebra. Vi är jättenöjda att det kom så många, säger han om invigningsfirandet, som ägde rum i lördags eftermiddag. Populära platser Det är Gunnar Bertilsson, tillsammans med Carl-Axel Carlstein från Hjärtums hembygdsförening, som varit drivande i att leden blivit verklighet. – Jag är ju gammal hjärtumsbo, även om jag bor i Trollhättan nu. Jag ville visa upp några platser som inte så många känner till längre, förklarar han. – Hoppbackarna till exempel var väldigt populära ett tag. Den nya leden mäter 3,5 kilometer och beskrivs kanske bäst som mer kultur än natur. Leden följer gamla vägar och stigar och bjuder på en hel del trivsam naturupplevelse, den är inte särskilt svårvandrad. Det är dock de små avstickare som bjuds under vandringen som ger leden dess prägel. Eller vad sägs som en avstickare till Daskebackens kvarn, med anor från 1700-talet och den plats där Johan Jonsson en gång började tillverka den senare riksberömda Hjärtumsyxan. Eller hoppbackarna vid Ålekärret och Sunås. – På den tiden var backhoppning populärt, nu är det nästan ingen som håller på med det längre, säger Gunnar Bertilsson, som själv åkte i hoppbacken vid Ålekärret som ung. Dryga timmen Invigningsvandringen tog dryga timmen och avslutades vid Stenlid, där det en gång bedrevs sågindustri, vid Lelle Väktors utlopp. Där stannade premiärvandrarna för fika innan de begav sig tillbaka. Vandringsleden är ingen rundled, så man får ta samma väg tillbaka. – Jag tycker att dagen mer eller mindre blev succé. Det är roligt att hjärtumsborna ställer upp när man gör något sånt här, tycker Gunnar Bertilsson.

ANNONS
ANNONS