Elin Kjärrman och dottern Isabelle Kjärrman Larsson vill ha kvar skolan i Hjärtum.
Elin Kjärrman och dottern Isabelle Kjärrman Larsson vill ha kvar skolan i Hjärtum.

Vill flytta barnen till skola i Trollhättan

På måndag arrangeras en manifestation mot förslaget att lägga ner byskolor och flytta dem till Ström och Nygård. Fyrabarnsmamman Elin Kjärrman tänker vara på plats. – Vi flyttade till Hjärtum delvis på grund av skolan, säger hon.

ANNONS
|

Elin Kjärrman fyller 30 år i år och flyttade till lilla Hjärtum från Göteborg för tre år sedan.

– Det var mycket på grund av skolan och min dotter som har svårt med stora klasser. Det skulle ge henne en bra start inför flytten upp till fjärde klass. Att flytta skolor skapar bara mera problem, resonerar hon, säger Elin.

Att nu få beskedet att politikerna planerar att lägga ner Hjärtums skola till hösten 2016 gillar hon inte. Hon har fyra barn, den minsta är två månader och den äldsta är sju år.

– Det blir väldigt mycket körningar för min del och det kommer att kostar mycket. Och jag vill helst inte att min dotter åker buss, det känns osäkert.

ANNONS

Elin Kjärrman planerar i stället att låta barnen gå i skola i Trollhättan.

– Jag har redan skrivit in henne i sjätte klass på Fridaskolan och så finns ju också Strömslundsskolan ganska nära.

Förslaget som ligger till grund för ny skolorganisation är följande: F-3 skolorna i Nygård, Hjärtum och Västerlanda läggs ned och flyttas till Lödöse respektive Ström. Tingbergsskolans högstadium överförs till Lilla Edet och införlivas med Fuxernaskolan.

Föräldraföreningarna i de drabbade orterna är i full gång med att arrangera måndagens protestaktion. Dagen efter, tisdag 24 mars, håller utbildningsnämnden ett extrainsatt möte för att ta beslut i frågan.

– Vi har kvar plakaten från 2011 då det här var uppe senast. Så vi dammar av dem och kör en repris, säger Gitte Jensen, ordförande i Hjärtums föräldragrupp.

Manifestationen ska hållas utanför kommunhuset och politikerna i nämnden är inbjudna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet har majoritetsstyret i nämnden.

– Det kokar i stugorna, det kan jag säga. Men vi är noga med att påpeka att vi inte är politiskt eller religiöst bundna, förklarar Jensen.

Oppositionsrådet Julia Färjhage (C) säger till TTELA att om förslaget godkänns i utbildningsnämnden kommer man att överklaga.

– Vi tycker att detta är ett ärende av principiell art och vill ha beslutet i fullmäktige. Där kan det bli ett annat utslag.

ANNONS

Man stödjer sig på ett fullmäktigebeslut från 2009 då det slogs fast att Västerlanda, Hjärtum och Nygård ska ha F-3 skolor.

ANNONS