Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Lilla Edet har 59 procent av 15-åringarna druckit alkohol någon gång under det senaste året.

Vill ha drogfria miljöer för unga

Drogfria mötesplatser för unga måste bli verklighet. Det anser folkhälsosamordnare Eva-Lena Julin-Rydbo när hon granskar den senaste drogvaneundersökningen.

I våras genomfördes drogvaneundersökningen av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. 15- och 17-åringar deltog. För Lilla Edet är resultaten både positiva och negativa.

– Årets undersökning är annorlunda än de vi gjort innan, så det är svårt att jämföra med tidigare resultat. Här har man inte heller använt sig av fokusgrupper och det saknar jag, säger Eva-Lena Julin-Rydbo.

Hon tycker att resultaten kan visa trender, men särskilt svaren bland gymnasieeleverna är svårt att dra några stora slutsatser av.

– Det är bara 59 17-åringar som har deltagit, de som går andra året på Elfhems gymnasium. Med ett så litet underlag får enskilda svar väldigt stor påverkan på helheten.

Oroande

Intensivkonsumenter bland 15-åringarna oroar och det gör även siffran för de som druckit någon gång under senaste året, 59 procent.

– Det är för högt, anser jag. Och det är det även för gymnasieeleverna, 76 procent. Där kan några elever ha fyllt 18 år och får ju dricka alkohol på krogen.

Kommunen jobbar drogförebyggande i ett nära samarbete med Trollhättan, där många Edetungdomar också går på gymnasiet.

– Jag hoppas också att vi ska få igång samarbetet i Soltak.

I Lilla Edet uppger ungdomarna att de dricker sprit, blanddrycker och starköl. Det är inte längre något hembränt, vilket enligt folkhälsosamordnaren förekom för ett antal år sedan.

Vara observanta

Andelen 15-åringar som någon gång har använt narkotika är i kommunen fem procent. Det är något lägre än i länet, cirka åtta procent.

– Men vi får inte luta oss tillbaka utan vi måste vara observanta. Generellt är det så att cannabis ökar i landet.

Eva-Lena Julin-Rydbo tycker det är viktigt att jobba för att ungdomar skjuter upp alkoholdebuten. Konsumtionen är märkbart större hos unga som blir bjudna hemma. Här vädjar hon till föräldrar att säga nej.

Skolan i kommunen får ett gott betyg av de som svarat i undersökningen. Runt 80 procent av ungdomarna, både 15- och 17-åringar, trivs bra eller mycket bra.

– Här ska lärarna ha en eloge. Jag vet att det görs jättebra insatser.