"Det är fantastiskt att de är så välbevarade," säger Bengt-Arne Westerlind och visar en glasplåt där fotonegativet av en Dagmar Nyström-bild skymtar fram.
"Det är fantastiskt att de är så välbevarade," säger Bengt-Arne Westerlind och visar en glasplåt där fotonegativet av en Dagmar Nyström-bild skymtar fram.

Öppnar slussarna till förr

Hundratusen fotografier. Det är ett digert, och dessutom växande, arkiv som Edetgruppen arbetar med. Tanken är att bevara fotografier av bygden till framtida generationer och intresset går inte ta miste på – sedan förra sommaren har 165 000 hittat till gruppens webbsida.

ANNONS
|

– Man får dåligt samvete om det bara ligger en guldgruva som är av intresse för många. Vi ville göra foto­grafierna tillgängliga för fler, säger Bengt-Arne ­Westerlind, en av medlemmarna i Edetgruppen.

Edetgruppen, som TTELA skrivit om tidigare, började år 2006 att samla in fotografier från bygden. Idén är att digitalisera de gamla bilderna och därmed bevara dem för eftervärlden.

Förra året byggde Bengt-Arne Westerlind en hemsida, där bilderna undan för undan började läggas ut. Hemsidan rönte tidigt stor uppmärksamhet och i dag har 165 000 personer besökt sidan.

– Det är fantastiskt, det skulle vi aldrig kunnat drömma om. Det är särskilt roligt att vi fått kontakt med folk som vill lämna nya bilder till oss, säger han.

ANNONS

1 500 bilder

Just nu finns 1 500 bilder på sidan, men fler lär det bli. Bengt Arne gissar nämligen att det nu finns bort emot hundratusen bilder i gruppens stora och hela tiden växande arkiv.

Sedan en tid tillbaka har gruppen även börjat arkivera Lilla Edet Posten och Lilla Edets Tidning. Tidningarna bär också på en stor del av kommunens historia, men det finns ytterligare ett skäl.

– Vår tanke är att om vi hittar bilder så kan vi hitta samma händelse i tidningen och på så sätt kunna matcha och ta reda på mer, säger han.

Detektivarbete

För det blir en hel del detektivarbete när historien bakom varje bild ska grävas fram.

– Det stora jobbet är att hitta människorna på bilderna, säger han.

Men i bland är det lätt, som när han plötsligt trillat över bilder på sig själv. På ett arkiverat fotografi från 80-talet står Bengt-Arne Westerlind och bygger på sitt hus i Hjärtum.

– Den var lätt att datera. Det är ändå roligare när man själv är med.

De allra första bilderna i arkivet är daterade till 1880-talet, men eftersom det var i kamerans barndom så är bilderna få. Men tittar man från 1920-talet och framåt så sväller arkivmaterialet.

ANNONS

Framförallt finns här bilder från de tre professionella fotografer som verkat i kommunen under 1900-talet. I början av seklet var det Albin Berns som stod bakom kameran. Under 20-talet avlöstes han av Dagmar Nyström, och när hon drog sig tillbaka på 50-talet tog Fred Cadbro över det professionella fotograferandet i Lilla Edet.

Lucka i arkivet

Men det har också funnits en fotograf till som varit verksam här i början av 1900-talet. En fotograf vid namn Sandblom skapar en lucka i arkivet.

– Det skulle vara jätteintressant att få bilder från honom, säger Bengt-Arne Westerlind.

Han hoppas också på att hitta fler bilder som är tagna i rena vardagssituationer.

– De var de bättre bemedlade som kunde anlita en fotograf. Det var ju inte alla förunnat att köpa en kamera på den tiden. Det märks att bilderna var väldigt arrangerade – det vore roligt att se bilder från gårdarna, säger han.

ANNONS