Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg, och Rita Paulsson Svensson (L), kommunfullmäktigeledamot och gruppledare för Liberalerna i Trollhättan. 

Lokala politiker om regeringskrisen

Det stormar rejält kring Rosenbad efter den senaste tidens avslöjanden kring IT-haveriet på Transportstyrelsen. TTELA har pratat med några av de lokala partiföreträdarna för att höra deras tankar om de senaste turerna.

Allianspartierna har riktat en misstroendeförklaring mot tre av regeringens ministrar och just nu pågår diskussioner för fullt om vad det innebär för Stefan Löfvens regering. Flera medier har under dagen rapporterat att statsministern kan tänka sig att avgå, och att moderatledaren Anna Kinberg-Batra står redo att ta över. 

En som följer utvecklingen nära är kommunalrådet i Vänersborg, Marie Dahlin (S). Hon ser nyval som ett drastiskt, men fullt realistiskt, alternativ. 

– Det var ett drastiskt drag av Alliansen att rikta misstroendeförklaringar, så i det läget som har uppstått är det inte omöjligt med ett nyval. Det oroar mig inte särskilt mycket, vi har lätt för att ställa om på tre månader. Jag är helt övertygad om att vi har organisationen för det, säger hon. 

Hon menar att det är den förra alliansregeringens agerande som lett fram till den här situationen, och hänvisar till att även vänsterledaren Jonas Sjöstedt överväger att anmäla Fredrik Reinfeldts regering till Konstitutionsutskottet. 

– Det här började redan under den förra regeringen, och det är de som bär ansvaret genom att starta den avreglering som ledde fram till IT-haveriet, säger Marie Dahlin. 

Om den sittande regeringen väljer att avgå så uppstår det en ny prekär situation. Inget av de två blocken har egen majoritet, och en eventuell alliansregering har ett mindre parlamentariskt underlag än de rödgröna. 

– Alliansen kommer i så fall att bli beroende av Sverigedemokraterna för att kunna bilda regering. Då är det två av partierna (Centerpartiet och Liberalerna, reds. anm.) som har sagt nej till ett sådant samarbete, så det är upp till bevis i så fall, säger Marie Dahlin, som även menar att det är SD som har pressat fram den nuvarande situationen genom att insistera på ett flertal misstroendeförklaringar över tid. 

– Men det som gör mig lugn är känslan av att om det är någon som är bra på att förhandla och sprida trygghet så är det Stefan Löfven. Han kommer inte att göra något överilat, säger hon. 

Rita Paulsson Svensson, gruppledare för Liberalerna i Trollhättan och kommunfullmäktigeledamot, stödjer misstroendeförklaringen som riktats mot de tre ministrarna. Det är politiker som missköt sitt jobb och som utsatt både riket och enskilda individer för stora risker, menar hon, då det handlar om så pass allvarliga uppgifter som läckt ut, som riskerar människors säkerhet. 

– Det drabbar den lilla människan och så här stora misstag är inte okej. Vi har lön för att ta ett stort ansvar för medborgarna och för rikets säkerhet, säger Rita Paulsson Svensson.

Hur statsministern nu bör agera vill Paulsson Svensson inte kommentera, men vad gäller de tre ministrarna tycker hon att de bör avgå.

– De har vetat om detta långt innan. De har förbrukat förtroendet, absolut ska de avgå. Jag hade avgått själv och bett om ursäkt till svenska folket. 

Att misstroendeförklaringen kan riskera att orsaka en regeringskris kommenterar Paulsson Svensson:

– Det finns kris och det finns kaos. Nu är det kaos, för man vet inte hur man ska agera. Men en kris kan alltid ge en bättre, mer hållbar lösning. Nu handlar det om hur man hanterar krisen och vad den kommer resultera i, oavsett om ministrarna avsätts eller inte. 

Rita Paulsson Svensson är som gruppledare kallad till ett extra telefonmöte med partiledaren Jan Björklund och kommer följa utvecklingen under kvällen och framöver. Om det blir ett extrainsatt riksdagsmöte och om detta blir öppet för allmänheten kommer hon förmodligen åka upp till Stockholm och följa detta.