Lennart Derehag, arkivbild.
Lennart Derehag, arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Förtroendevald från Hyresgästföreningen misshandlad i Lysekil

En aktiv förtroendevald från Hyresgästföreningen ska under söndagen ha blivit attackerad och misshandlad. Något som Hem&Hyra var först med att skriva om.

ANNONS
|

Under söndagen var en förtroendevald från Hyresgästföreningen ute och affischerade på Badhusberget i Lysekil, något som Hem&Hyra var först med att skriva om. Informationen som spreds handlade om synen på de olika partiernas bostadspolitik och vilken betydelse deras förslag kan få för hyresgäster beroende på valresultatet. Då ska ett gäng ungdomar ha konfronterat mannen. Något som slutade i en misshandel.

– Han kontaktades av ett gäng ungdomar som var mellan 13 och 15 år, svårt att bedöma. De frågade vad han höll på med och frågade vilket parti han röstar på. Han svarade då "I Sverige har vi en valhemlighet. Man har rätt att inte berätta vilket parti man röstar på". Då ska han ha blivit anklagad för att vara rasist, säger Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag.

ANNONS

Ordväxlingen ska då ha blivit hetsig och ledde till att mannen jagades i området. Mannen ska ha klarat sig med lindriga skador så som svullnad i ansiktet.

– Det slutade med en smärre misshandel, ett slag i ansiktet. Och han utsattes för hot i samband med detta. Han mår bra efter omständigheterna och har inte behövt uppsöka sjukhus. Men han hade ont i ansiktet, säger Lennart Derehag som berättar att en polisanmälan gjorts.

– Det är oacceptabelt att en aktiv i en ideell förening på det sättet attackeras när han utövar sina demokratiska rättigheter att föra ut föreningens åsikter, säger han.

Hur hanterar ni från Hyresgästföreningen det hela?

– Han avbröt naturligtvis och vill inte gå ut och affischera. Det är inget som vi kräver av honom. Vi kommer se till att folk inte går ensamma i fortsättningen. Det andra vi försökt få till är ett möte med fastighetsbolaget i området där vi ska diskutera tryggheten.

ANNONS