Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Trots coronaoro – Preem-förhandlingarna fortsätter som planerat

En jurist vid Preemraff-förhandlingarna har varit i kontakt med en coronasmittad kollega, enligt Ekot. Detta befarades först kunna påverka förhandlingarna, men dessa fortsätter enligt plan.

ANNONS

Mark- och miljööverdomstolens förhandling kring Preemraffs planerade utbyggnad drog igång på tisdagsmorgonen i Oscars lokaler. På tisdagskvällen rapporterade Ekot att förhandlingarna kan komma att skjutas på, på grund av det nya coronaviruset.

LÄS MER:"Mycket hög" risk för smittspridning i Sverige

Orsaken är att en jurist i de pågående förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen har träffat en domare vid Svea hovrätt som har visat sig vara smittad av coronaviruset. Under tisdagskvällen togs beslutet att förhandlingarna skulle fortsätta.

Innan förhandlingarna inleddes på onsdagen tog domaren Claes-Göran Sundberg till orda för att bemöta medieuppgifterna som rapporterades under kvällen. Han bekräftade att en person insjuknat.

– Personen insjuknade under helgen och hovrätten beslutade att hemförlova hela avdelningen. Det finns uppgifter, och de stämmer, att det finns en person i rätten som träffat den här personen, sa Claes-Göran Sundberg och berättade att det var han själv som träffat den insjuknade medarbetaren.

ANNONS

– Vi träffades som hastigast föra måndagen under ett frukostmöte. Jag har inte pratat med personen någon längre stund. Det var ett väldigt kort möte.

Hovrätten vidtar åtgärder om någon visar symptom. Då Sundberg inte visat några symptom, varken feber eller hosta, valde rätten att förhandlingarna kunde fortsätta.

– Hovrätten är en väldigt stor arbetsplats, vi sitter i fem olika hus, och jag har varit i kontakt med min avdelning. Där finns ingen coronasmittad person. Vi kommer givetvis fortsätta följa utvecklingen, sa Sundberg.

Folkhälsomyndigheten kommer under dagen att hålla en presskonferens. Sundberg sa att rätten följer de rekommendationer som myndigheten ger.

– Vi får se om de kommer tillåta större sammankomster. Jag vet inte om det här räknas som en större sammankomst, men om det kommer nya rekommendationer får vi beakta det, sa Claes-Göran Sundberg, innan han inledde andra dagens förhandlingar i Mark- och miljööverdomstolen.

LÄS MER:Friktionsfri demonstration mot Preemraff

LÄS MER:NU-sjukvården bekräftar coronafall i vårt område

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS