Maktskifte i regionen – S vill styra med MP och V

Det blir ett maktskifte i Västra Götalandsregionen. Efter veckor av förhandlingar står det klart att Socialdemokraterna planerar att styra i minoritet tillsammans med MP och V.
Beskedet lämnades på en presskonferens på torsdagen.

ANNONS
|

Efter åtta år med grönblått styre i Västra Götalandsregionen väntar ett maktskifte. S, MP och V ska försöka styra regionen i minoritet, berättar man på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

MP lämnade samarbetet med allianspartierna efter valet, och partiets tillträdande gruppledare Madeleine Jonsson har varit öppen med att hon nu gärna ser ett samarbete till vänster.

Får inte med Centerpartiet

Samtalen har pågått efter valet, och Socialdemokraternas gruppledare Helén Eliasson har haft sin dörr öppen för samtliga partier förutom SD. S, som stärkt sin position som störst i regionen, har haft som mål att ta över makten från Moderaterna.

Utöver MP och V fanns förhoppningar om att bland annat locka över Centerpartiet, för att lyckas samla en majoritet liknande den som funnits i riksdagen förra mandatperioden. Men när Socialdemokraterna kallade till presskonferens på torsdagen var Centerpartiet inte ens informerat, enligt GP:s uppgifter.

ANNONS

Största minoriteten i VGR

Valresultatet fastställdes av länsstyrelsen på torsdagen och visar att S, V och MP får 68 av 149 mandat i fullmäktige, vilket är fler än alliansens 57 mandat. På så vis har partierna till vänster i politiken just nu det största budgetalternativet, vilket Moderaternas gruppledare Lars Holmin konstaterade redan ett par dagar efter valet.

SD får 24 av mandaten i fullmäktige, och på så vis en möjlig vågmästarroll. Centerpartiet har uteslutit ett SD-samarbete – annars hade de fem partierna till höger kunnat samla en egen majoritet.

Ett annat alternativ till ett majoritetsstyre hade varit att S och M tillsammans tog över makten, men den vägen blev alltså heller inte aktuell.

Presskonferensen vid regionens hus i Göteborg inleddes klockan 14.00.

Texten uppdateras.

ANNONS