Rådaskolan i Mellerud.
Rådaskolan i Mellerud. Bild: Sven-Gunnar Svenson

60 elever på skola sjukanmälda

I måndags var 60 elever på Rådaskolan i Mellerud sjukanmälda. Flera av dessa väntar på provsvar från covidtest eller är hemma i karantän.
– Vi har en stor smittspridning i Mellerud och läget är ansträngt, säger förvaltningschef Anders Pettersson.

ANNONS

Under vecka 13 ökade smittspridningen av covid-19 ordentligt i Mellerud. 57 fall konstaterades, jämfört med 34 veckan innan, och mönstret märks även på skolorna i kommunen. På Rådaskolan går drygt 280 elever och under måndagen var 60 av dessa sjukanmälda. Enligt rektor Robert Olsson är ett flertal av dessa sjukanmälningar coronarelaterade.

– Ett antal elever inväntar provsvar men i flera fall handlar det om elever som är hemma i karantän då någon familjemedlem är sjuk. Liknande nivåer av sjukfrånvaro såg vi under vecka 36 och 37 förra året och nu ser vi samma mönster igen.

Ansträngt på flera skolor

Enligt förvaltningschef Anders Pettersson har kommunen i samråd med Smittskydd Västra Götaland beslutat att inte informera om exakt hur många elever eller personal som är konstaterat smittade av covid-19. Men han bekräftar att problemet med smittspridning finns på flera skolor i Mellerud.

ANNONS

– På Karolinerskolan har många lärare blivit sjuka, och antalet har ökat så sent som under helgen. Där är läget ansträngt men man lyckas ändå lösa undervisningen. På Fagerlidsskolan blev många elever sjuka under påsklovet, men där har smittspridningen lugnat sig eftersom smittade elever höll sig hemma efter lovet.

Han säger att en skolstängning kan bli aktuell först när det inte finns tillräckligt med lärare för att bedriva undervisning. Än så länge är läget under kontroll, menar han.

LÄS MER:Smittskyddet varnar för coronaspridningen på arbetsplatser

Växelvis distansundervisning

På Rådaskolan bedrivs undervisningen både på distans och på plats, där klasserna i årskurs 7 och 8 turas om att ha distansundervisning. Årskurs 9 har undervisning på plats i skolan. I normala fall har elever i årskurs 6 på andra skolor viss språkundervisning på Rådaskolan, men som ett led i att förebygga smittspridning har även språkundervisningen för dessa elever skötts på distans.

– Även vår förskoleverksamhet är drabbad med smittad personal som följd. Samtidigt har vi skolor där det inte finns någon smittspridning. I nuläget har gymnasieskolan hittills drabbats minst, men sånt här kan ju svänga snabbt, säger Anders Pettersson.

LÄS MER:Undervisning på distans för hela högstadiet

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS