Vänersborgs tingsrätt har tidigare dömt mannen för 13 brott, nu räknas det nya brottets påföljd in i ett gammalt fängelsestraff.
Vänersborgs tingsrätt har tidigare dömt mannen för 13 brott, nu räknas det nya brottets påföljd in i ett gammalt fängelsestraff. Bild: Karin Engqvist

Återfallsförbrytare döms för knivbrott – får inget nytt straff

En man i 25-årsåldern, bosatt i Bengtsfors, döms nu för brott mot knivlagen som inträffade i Brålanda. Trots att mannen döms i helt ny rättegång får han inget nytt straff för brottet.

ANNONS

För knappt ett år sedan dömdes mannen för totalt 13 brott som utförts i flera kommuner som Mellerud, Vänersborg och Trollhättan. Då hade mannen bland annat kört runt på Lextorp påverkad av amfetamin och kört runt i Dals Rostock med en yxa i bilen.

För dessa brotten dömdes mannen till fem månaders fängelse, ett straff han skulle sitta av under hösten i år. I början av oktober påbörjade mannen sitt fängelsestraff och blev 25 dagar senare villkorligt frigiven.

Hade flera knivar i bilen

Nu, en knapp månad efter frigivningen, har mannen prövats i Vänersborgs tingsrätt för tre brott han misstänktes ha begått i september förra året.

ANNONS

Mannen frikändes där från misstankar om inbrottsstöld och stöld i Melleruds kommun. Han hade åtalats misstänkt för att brutit upp ett lägenhetsfönster och stulit bland annat en tv, telefoner och klockor. Samt misstänktes ha stulit en machete. Men tingsrätten fastslår att det inte kan bevisas att mannen har begått stölderna.

Det mannen dock döms för är brott mot knivlagen i Vänersborgs kommun efter att ha kört runt i Brålanda med tre knivar i bilen. För brott mot knivlagen kan en dömas till fängelse i upp till ett år, enligt polisens hemsida. För denna mannen blev påföljden ingen extra.

I stället står det i domen att den tidigare utdömda påföljden på 5 månaders fängelse ska avse även den nya brottsligheten. En fängelsedom mannen blev villkorligt frigiven från efter nästan fyra veckor en månad innan rättegången.

ANNONS