Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förskola.  Bild: Andreas Hillergren/TT
Förskola. Bild: Andreas Hillergren/TT

Barnomsorg stängd för föräldralediga och arbetslösa

Verksamheten för förskolebarnen som går femton timmar ställs in för att mobilisera resurserna till förskolan i Mellerud och Lilla Edet.

– Vi följer Folkhälsomyndigheten och Skolverkets råd om att hålla skolorna öppna men har beslutat stänga verksamheten för föräldralediga och arbetslösa med rätt till 15 timmars barnomsorg per vecka. En hög andel av personalen inom förskolan är sjukskriven och vi behöver resurser för att hålla öppet förskolan med bra kvalité, säger kultur- och utbildningschef Anders Pettersson.

Grundskolorna bedriver sin undervisning som vanligt och skolchefen är tacksam för detta eftersom stängda skolor drabbar svaga elever extra hårt.

Anders Pettersson berättar att många elever på Karolinerskolan i Dals-Rostock var hemma under måndagen.

– Problem uppstår om eleverna kommer till skolan men många ur personalen blir sjuka. För att vi ska ha en bra beredskap är det bestämt att rektorerna ska lämna en rapport varje torsdag om hur situationen ser ut när det gäller elever och personal.

Ungdomshuset Stinsen stängde sin verksamhet redan under fredag och måndag.

Även Lilla Edet vädjar till föräldrar att låta barn som har rätt till 15 timmars barnomsorg per vecka vara hemma för att klara resurserna i förskolan. Under gårdagen stängdes även öppna förskolan från 17-30 mars.

Som en försiktighetsåtgärd att skydda en av riskgrupperna väljer kommunen också att stänga de båda träffpunkterna i Lilla Edet och Lödöse, från den 17 mars och tills vidare.

Flera kulturarrangemang ställs också in.

I övrigt fortsätter samma besked i Lilla Edet som tidigare beslutats; bland annat att de som jobbar inom äldreomsorg och vård av äldre inte ska gå till jobbet om man har symtom på luftvägsinfektion.

Man ska även avstå från att göra besök som inte är nödvändiga på äldreboenden, sjukhus, och helt avstå från besök om man känner sig sjuk.

– Vi har stärkt vår krisledningsförmåga och är inne i en intensiv planeringsfas. Vi följer läget dag för dag och lägger ut information på vår hemsida, meddelar kommunchef Malin Krantz.