Corona ökar i regionen – kan finnas stort mörkertal

Smittspridningen för covid-19 har tagit fart igen. Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, säger att det kan finnas ett stort mörkertal av smittade och uppmanar till att vara observant på symptom.
– Jag tycker att var och en ska vara medveten om att vi har en ökning av covid.

ANNONS
|

Coronafallen ökar i region Västra Götaland. Vecka 25 rapporterades 242 fall, vilket är över hundra fler än vad som rapporterades vecka 22, 137 fall. Siffrorna är förhålladevis låga, men enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg finns det troligtvis ett mörkertal.

– Det provtas mycket mindre nu, men bland de som provtas så får vi fler fall. Det talar för att vi har en ökad smittspridning i samhället igen.

Att smittan ökar kan bero på flera saker. En orsak kan vara en ny variant av omikronviruset, som är mer smittsam är tidigare, men det finns också andra viktiga bidragande faktorer, menar Thomas Wahlberg.

ANNONS

– Det kan hända att vi har börjat tappa immunitet. Det har gått ett bra tag sedan vi blev vaccinerade, och det kanske bidrar till att vi är mer mottagliga för smittan. Det behöver inte betyda att man blir svårare sjuk. Där tror vi att vi fortfarande har bra vaccinskydd. Sen ska vi också komma ihåg att vi inte alls har restriktioner nu, utan vi träffas och umgås nu som innan pandemin.

Sprids i regionen

Det finns få registrerade fall i närområdet. I Trollhättan registrerades i veckan fyra sjukdomsfall, likadant i Vänersborg. I Mellerud registrerades två personer som smittade av covid-19, och i Lilla Edet bara en.

Tre patienter med corona vårdas just nu i NU-sjukvården. Sjukvården poängterar dock att detta inte nödvändigtvis betyder att de vårdas just för covid, utan bara att de är konstaterat smittade.

Thomas Wahlberg säger att man kan anta att smittan sprids i hela Västra Götalandsregionen, även om siffrorna är låga.

– Det kan vara mer lokalt någonstans, men jag tror att man generellt kan säga att vi se ökad smittspridning i hela vår region.

Många som inte tagit vaccin

Sedan den 1 april 2022 klassas coronasmittan inte längre som samhällsfarlig, och därmed råder inga restriktioner. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg råder dock allmänheten att fortfarande tänka på att smittan finns i samhället.

ANNONS

– Det viktiga nu är två saker; har man minsta tecken på luftvägsinfektion eller känner sig lite sjuk, då stannar man hemma så att man inte riskerar att smitta andra. Det andra som är väldigt viktigt är att vi vaccinerar oss. Det är fortfarande många som inte har gjort det eller inte tagit påfyllnadsdos.

Vacka 24 rapporterade Folkhälsomyndigheten att bara 62 procent av alla födda 2003 eller senare har tagit tre vaccindoser. I Vänersborg var andelen 63 procent, i Trollhättan 67 procent, och i Lilla Edet 72 procent.

”Var observant”

Thomas Wahlberg säger att det är viktigt att tänka på den ökade smittspridningen.

– Jag tycker var och en ska vara medveten om att vi har en ökning av covid. Även om de flesta inte blir så sjuka att de behöver vård kan en ökad smittspridning spilla över på de grupper som behöver vård. Därför får man vara väldigt observant.

Han varnar för att det finns en risk att smittspridningen tilltar ännu mer till hösten, när folk börjar vara mer inomhus igen. Samtidigt ser han inte i nuläget ett scenario där restriktionerna kommer att återinföras.

– Så länge som det stora flertalet inte blir svårt sjuka utan får en ganska lindrig infektion tror jag inte man kommer införa restriktioner. Om vi får nya varianter som visar sig vara elakare, där man blir svårt sjuk och vaccinet inte skyddar, är det en annan sak. Men det vet vi inget om.

ANNONS

LÄS MER:Munskyddskrav införs för vårdarbetare i regionen

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS