Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Efter skenande smitta – kommunen stoppar barn från idrottsanläggningar

Med anledning av den senaste tidens höga smittspridning så stoppar nu Melleruds kommun med omedelbar verkan alla idrottsföreningar från att nyttja kommunens idrottsanläggningar.

I torsdags meddelande Folkhälsomyndigheten att smittspridningen i Melleruds kommun är oroväckande hög. Sjukdomsfallen i kommunen under vecka 14 låg på 97 stycken, en ökning med 30 fall sedan vecka 13. I måndags var bland annat 60 elever på Rådaskolan sjukanmälda och även på andra skolor har lärare och elever varit sjuka.

– Det är ett allvarligt läge i Mellerud och vi måste alla göra allt för att stoppa det, säger Philippa Bellamy, kommunikatör på Melleruds kommun.

För att komma till rätta med smittspridningen stoppar nu kommunen fritidsföreningar från att hyra kommunens inom- och utomhusanläggningar till ungdomar med omedelbar verkan fram till 30 april.

Samarbetar med smittskydd

– Vi samverkar just nu med Smittskyddsenheten och Närhälsan med anledning av den höga smittspridningen och det här en av flera åtgärder. Vi förstår såklart att det påverkar föreningarna och ungdomarna negativt i en redan pressad situation men som sagt, det är ett allvarligt läge i Mellerud, säger Philippa Bellamy.

LÄS MER: Hög smitta i Mellerud

Melleruds kommun skriver på sin hemsida:

”Med anledning av den höga smittspridningen av covid-19 i kommunen har Smittskydd Västra Götaland rekommenderat att vi behöver hjälpas åt att minska kontakterna mellan barn och ungdomar på fritiden. Efter smittskydds rekommendation har kommunen beslutat att inte hyra ut inomhus- eller utomhusanläggningar för fritidsaktiviteter en begränsad tid. Detta gäller även för organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter för ungdomar som är födda 2002 eller senare.”

– Vi har ju fått till oss från Smittskydd att det gått att smittspåra till olika åldersgrupper. Det är på arbetsplatser, i familjer och i olika aktiviteter. På det här sättet begränsar vi det, säger Philippa Bellamy.

Nytt beslut väntas

Med inomhus- och utomhusanläggningar för fritidsaktiviteter menas kommunägda idrottsarenor, fotbollsplaner, gymnastikhallar, idrottshallar och konferenslokaler som hyrs ut till föreningar. Beslutet gäller från och med 16 april fram till den 30 april. Ett nytt beslut kommer att tas den 30 april utifrån aktuellt läge.

– Vi kommer fortsätta följa läget och besluta efter de rekommendationer som vi får från Smittskydd, säger Philippa Bellamy.

Melleruds kommun uppmanar också hela samhället och invånarna att hjälpas åt för att begränsa smittan.