Nu kommer även de sista fyra husen i kvarteret Ugglan att rivas.
Nu kommer även de sista fyra husen i kvarteret Ugglan att rivas.

För dyrt renovera – nu väntar rivning

84 miljoner kronor - så mycket skulle det kosta att renovera de fyra återstående Torstenssonshusen. För dyrt, tycker kommunen, och förbereder nu för att riva även dessa hus.

ANNONS
|

Rivningen av de fem första husen är i full gång. Nu visar det sig alltså att det skulle bli dyrare att renovera de fyra sista husen än att bygga helt nytt, 28 000 kronor per kvadratmeter för renovering jämfört med 22 000 kronor per kvadratmeter för nyproduktion.

– Vi har gjort en grundlig undersökning av husen. Det visade sig att de var i betydligt sämre skick än vi trodde. Det behövs ny dränering och man måste riva samtliga balkonger och sätta upp dem igen. Man måste också byta hela spillvattennätet under husen. Det skulle kosta 84 miljoner, säger Mellerudsbostäders vd Hans Wikström.

ANNONS

Den kostnaden vill inte kommunen ta, och i onsdags fick Hans Wikström besked från kommunstyrelsens arbetsutskott att börja förbereda för rivning och för att evakuera de hyresgäster som idag bor i de fyra husen.

Av de totalt 48 lägenheterna är tolv uthyrda.

– Mellerudsbostäder ordnar ersättningslägenheter, men vi vet inte hur lång tid det kan ta, säger Wikström.

– Det sades inget på kommunstyrelsen om att bygga nytt. Man gör nog ingen brådska utan vill se tiden an och se över bebyggelsen i Mellerud i helhet, kanske utveckla med Västerråda.

ANNONS