Flera larm om vattenskador

Plötsligt under måndagen byttes solsken till skyfall och åska. Ett par timmar senare meddelar räddningstjänsten att det har blivit för många översvämningar för att de ska hinna med.

ANNONS

Det hela började med åska, kort därefter kom regnet. Och det var åskan som satte sina spår först då en brand i ett skogsparti utanför Trollhättan snabbt följdes upp av en brand i rosa kiosken.

Något senare var det vattnets tur. Inom loppet av 20 minuter kom det inte mindre än fem larm om olika vattenskador och översvämningar i villor i Vänersborg.

– Det är rätt mycket nu om man säger så. Det är många som ringer in och behöver hjälp och det är vatten som kommer upp ur brunnar, så det är fullt upp. Men vi försöker hjälpa alla så effektivt och snabbt som möjligt, säger inre befäl på räddningstjänsten Terro Paakki.

ANNONS

– Vi prioriterar som så att den som ringer först får hjälp först, säger han.

”Vi pumpar bara vatten från samhällsviktiga byggnader”

Men det skulle inte sluta där. Ytterligare en kvart senare hade tre nya larm om vattenskador kommit till Räddningstjänsten. Under kvällens gång har Närf fått samtal efter samtal från villaägare i Vänersborg, Trollhättan och Mellerud om att de behöver hjälp med vatten i källare och med brunnar som svämmar över.

– Det kommer så mycket nederbörd på olika platser i området så vi hinner inte med. Vi har därför tagit beslutet att vi bara pumpar vatten från samhällsviktiga byggnader. De där elen måste vara igång. Vi har inte resurser eller utrustning för mer, säger vakthavande befäl på räddningstjänsten Johan Ytterberg.

Men de som hör av sig står inte utan hjälp. Räddningstjänsten bokför och kontaktar alla som ringt in på grund av vattenskador och översvämningar. De har även personal som åker runt till husen i mån av tid.

– Vi råder alla att plocka undan saker från sina källare, och att göra rent sina brunnar och vid händelse av att det börjar läcka in, att täcka brunnen så gott det går, säger Johan Ytterberg.

LÄS MER:Skyfall och åska avbryter sommarvärmen

LÄS MER:Blixtnedslag orsakade skogsbrand – helikopter vattenbombade

LÄS MER:Rosa kiosken började brinna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS