Giftiga alger kostade Siri livet

Den livliga och vattenälskade border collien Siri blev bara 13 månader gammal. Minuter efter att hon lekt och stojat i Vänerns vatten blev hon akut sjuk. En halvtimme senare var hon död.

ANNONS
|

– Vi skaffade henne när barnen var tre och ett år gamla. Vi tänkte ju att de skulle få växa upp tillsammans med henne, säger Sofia Wahlström när vi talas vid över telefon knappt två dygn efter att Siri gick bort.

Sofia och hennes familj tillbringade lördagen i en släktings stuga, nära Vänern i södra Mellerud. Efter lunchen åkte de ned till sjön för att bada. I viken var det redan många badande. Även en annan hund som badade.

– Siri älskade att bada. Hon var nog i vattnet 40 minuter. Hon jagade vågorna och for runt, berättar Sofia.

ANNONS

Svårt med balansen

Redan när de skulle lämna badplatsen märkte de att det var något med Siri. Hon lade sig ned var tionde meter.

– Jag tänkte att hon är väl helt slut, som hon badat, berättar Sofia.

Men när de åkte tillbaka till stugan hörde de hur Siri gjorde konstiga ljud i bilen. När de kom fram hade hon kräkts.

– Hon hade en helt uppstirrad blick, var blank i ögonen och hade svårt att hålla balansen. Vi gav henne hjärtmassage, men sedan satte vi oss i bilen och åkte mot Göteborg och ringde samtidigt Blå Stjärnan, men vi kom inte fram.

I stället ringde Sofia, med Siri i famnen, till en granne som är djursjukvårdare.

– Hon sa "Stanna bilen och gör hjärt-/lungräddning!".

Grannen guidade dem genom kompressioner och inblåsningar i nosen – men det var för sent. 30 minuter efter att Siri badat klart var hon död.

Inga tidigare algproblem

Sofia, som är uppväxt i området nära Båtestöt, vid Vänerkusten mellan Brålanda och Mellerud, där Siri fick i sig de giftiga algerna, har aldrig upplev problem med algblomning här tidigare. Och de såg ingenting i vattnet när de badade där under lördagen. På söndagen bad hon sin faster att gå ned och ta bilder på sjön och ta med vatten i en flaska. Då syntes algerna mycket tydligt.

ANNONS

Siri undersöktes först senare på lördagskvällen, eftersom det var många akutfall på djursjukhuset den kvällen, och veterinären som ringde upp sa att det antagligen berodde på algförgiftning, utifrån familjens berättelse.

Sprider varningen

– När jag skickade in bilderna som min faster tagit dagen efter sa de att dessa styrker att det rör sig om just algförgiftning, förklarar Sofia som också berättar att försäkringsbolaget menar att dödsorsaken är såpass tydlig att de inte kräver någon obduktion i det här fallet.

I ett Facebookinlägg, som redan delats 22 000 gånger, varnar hon andra hundägare.

– Vi hade inte den kunskapen om det, och det är väldigt ovanligt i Vänern. Men det är viktigt att veta att det kan förekomma. Det är farligt för både hundar och småbarn, säger Sofia.

Hennes egna barn badade försiktigt och doppade aldrig huvudet och har inte visat några sjukdomstecken. Sofia har även fått bekräftat att den andra hunden som var i och badade samtidigt, men på ett mer återhållsamt sätt, mår bra.

Inga kända blomningar nu

Algblomning är något som sker varje badsäsong, även i Vänern och främst då inne i vikar, berättar Dan Gunnardo, förbundschef för Dalslands miljö- och energiförbund, som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsarbetet i Melleruds kommun. När det gäller en bekräftad algblomning vid en kommunal badplats ska kommunen varna för bad. I de här fallet rör det sig inte om en kommunal badplats och just nu har man inte kännedom om algblomning vid någon av dessa.

ANNONS

Men det är läge att vara uppmärksam nu efter många varma dagar. Värme och stilla vatten är två saker som gynnar algerna.

– Sen, oavsett var man badar: Ser vattnet olämpligt ut bör man avstå från att bada. En algblomning syns. Och hundar dricker ju vattnet på ett annat sätt, säger han utan att kunna kommentera just det här fallet.

Han tipsar om att generellt se till att hundarna inte dricker vatten från sjön utan alltid ha med sig dricksvatten till dem.

Men någon allmän avrådan från bad i Vänern tycker han inte behövs.

– Tycker man inte att vattnet ser konstigt ut, tycker jag att man kan bada. Det kan dock vara klokt att vänta några dagar med att bada om man haft algblomning i sin badvik om vädret varit mycket lugnt och vattenutbytet dåligt.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS