Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hästskor kan återvinnas

Anrika Mustadfors Bruk i Dals Långed gör en nysatsning när det gäller återvinning av hästskor som kan bli en riktig storsäljare. – Vi har nyligen startat ett projekt för återvinning av travhästskor i järn och det här kan bli mycket intressant, säger Mia Almroth som är nordisk marknadschef vid företaget.

Mustadsfors Bruk är idag 111 år gammalt och ett familjeföretag där det är sjunde generationen som tagit över.

Tidigare har bruket mest varit känt som världens största tillverkare av hästskosöm men man tillverkar annat också, bland annat hästskor i järn.
Och när ledningen för bruket slog sina kloka huvuden ihop i en brainstorming om vad man skulle kunna hitta på som en framtida utveckling dök travsporten upp.
– Varför inte titta på om vi kan återvinna hästskor i järn och sedan införa ett pantsystem. Det var den idé som dök upp och nu är vi igång med ett projekt sedan
i december, säger marknadschefen Mia Almroth.

I samverkan med Stena Metall har man nu 20 containrar ute på olika platser och där kan travtränarna – och i travet går det åt många travskor om året – lämna in uttjänta skor för återvinning.
Travtränarna får sedan en krona i pant för varje inlämnad hästsko när de köper nya från Mustadfors.

– Nu är det inte bara järnskor för travhästar det handlar om utan vem som helst kan lämna in skor vid de här återvinningsstationerna, säger Almroth.
Projektet ska nu köras i sex månader och därefter väntar en utvärdering.
– Det här är, som sagt ganska nystartat, och känns mycket spännande.

– Utifrån hur utvärderingen faller ut så tänker vi oss också att titta på ridskor och där kan man också tänka sig ett pantsystem för ridskolor och andra så att vi i princip kan återvinna alla sorters hästskor av järn, säger Mia Almroth.