Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helikopter och flyg till brand på ö

Under tisdagseftermiddagen började det brinna på en ö cirka en mil norr om Mellerud. Flyg, båt och brandbilar larmades till den otillgängliga platsen. Dessutom påverkades tågen på sträckan Mellerud-Åmål.

Larmet kom in till SOS vid 15.10 under tisdagen. Det var på Lilla Hästön i höjd med Köpmannebro som det brann, dryga tio kilometer norr om Melleruds tätort.

Flera räddningsenheter kallades till platsen där det brann i terrängen. Det var en yta i storleksordningen 75x50 meter som ska ha brunnit, enligt räddningstjänstens uppskattning. Det gick att se rök stiga upp mot skyn från brandplatsen.

Tre stationer larmades med insatsledare inklusive båt med tanke på att platsen är svårtillgänglig. Sammanlagt involverades åtta enheter.

– Vi har begärt flygande släckhjälp av MSB. De har valt att skicka flyg. Båt från Sjöräddningssällskapet är också på väg. De har spruta på båten och ska hjälpa till att släcka, sa Johan Bäckström, vakthavande befäl på Närf.

Terrängen är extra torr för närvarande, enligt Johan Bäckström.

– Det är ordentligt torrt just nu, fortsätter han.

Tågen i området påverkades av händelsen. En säkerhetsgrej då brandplatsen ligger inte alltför långt ifrån där tågen går.

– Vi har begärt trafikstopp, det innebär att tågen inte får gå där. Det gör även tåganläggningen strömlös för brandplatsen ska vattenbombas, sa vakthavande befälet vid tillfället då tågstoppet var aktuellt.

Det var tågstopp på sträckan Mellerud-Åmål under några timmar på eftermiddagen. Klockan 18.34 hävdes sedan tågstoppet och tågen kunde börja rulla igen.

– Vi håller på att släcka branden, det är under kontroll, sa Mona Hedman, vakthavande befäl, vid 20-tiden.

Hon informerade också om att det flyg som räddningstjänsten begärde från MSB var startklart men inte har behövt användas i denna insatsen.

– Vi avböjde när vi kände att behovet inte fanns, säger hon.

Vid 22-tiden meddelade Närf:s vakthavande befäl Simon Willner att räddningstjänsten var på väg att lämna brandplatsen och att ansvaret kunde lämnas över till markägaren.