otillräckligt. Karolinerskolan dimensionerades för 120 elever vid om- och tillbyggnaden men i dag går 166 elever där.
otillräckligt. Karolinerskolan dimensionerades för 120 elever vid om- och tillbyggnaden men i dag går 166 elever där.

Kraftig elevökning är stor utmaning

Grundskolan i Mellerud har haft en elevökning varje månad under två års tid och har nu nått rekordnivåer. Det ger brist på lokaler men det största problemet är att få tag i legitimerade lärare. – Det är den stora utmaningen, säger Robert Olsson, rektor på Rådaskolan.

ANNONS
|

2013 gick det omkring 850 elever på grundskolan i Mellerud. I juni i år var motsvarande siffra 1049 och det är en ökning som har gett kommunen stora utmaningar vad gäller att ordna fram lokaler och personal.

– Sedan 2014 har vi utan avmattning haft en elevökning varje månad, konstaterar kultur- och utbildningschef Anders Pettersson.

Karolinerskolan i Dals-Rostock illustrerar lokalfrågan på ett tydligt sätt. Den nyligen renoverade och ombyggda skolan är dimensionerad för 120 elever men i dagsläget går 166 elever där. På Rådaskolan tas nya klassrum i bruk och även Fagerlidskolan har gjort rockader för att få mer utrymme - bland annat.

ANNONS

Men Anders Pettersson och Robert Olsson är överens om att jakten på legitimerade lärare orsakar den värsta huvudvärken.

– Vi har inte behöriga lärare på alla tjänster, säger Anders Pettersson.

Deltagande på mässor, informationskampanjer och personliga brev till sista års studenter är några grepp som tagits men konkurrensen om lärarna är stenhård.

Främsta orsaken till den stora elevökningen i Mellerud är nyanlända. Mellerud har störst ökning av elever i Fyrbodal och tillhör de 30 kommuner i landet som har ökat mer än tio procent. Mellerud har fått fyra miljoner kronor av Skolverket för att möta den ökade efterfrågan på lokaler och personal.

Fram till årsskiftet kom en stor andel ensamkommande barn men den restriktivare asylpolitiken har inneburit att knappt några har anlänt till kommunen i år.

– Man skulle kunna tro att det skulle bli en avmattning av nyanlända rent generellt också men det har vi inte märkt. Många väljer att flytta till Mellerud eftersom det finns boende här och dessutom har vi anhörighetsinvandring, säger Anders Pettersson.

Under flera år har kurvan för niondeklassarnas meritvärde pekat uppåt men nu har trenden brutits. Robert Olsson och Anders Pettersson ser det som naturligt med tanke på den stora elevökningen.

– Vi har tappat i meritpoäng men jobbar vidare för bättre resultat. Årskurs nio har 195 poäng i meritvärde i år och vi är inte nöjda förrän vi är tillbaka på föregående års nivåer, säger Robert Olsson.

ANNONS

Han hyllar de nyanländas motivation och snabba utveckling.

– På bara ett år har de gjort en jätteresa och ökat sina meritvärden dramatiskt. Vi har även infört en ny organisation för nyanlända i tre steg som ska ge ännu bättre förutsättningar att lyckas ute i klasserna. I höst införs även en studieverkstad för elever som behöver extra stöd.

Skolledningen på Rådaskolan har ambitiösa resultatmål. Det handlar om tätare uppföljningar och tydligare återkoppling för att synliggöra elevernas lärande samt utveckla it som hjälpmedel. Andra insatser är ett gemensamt förhållningssätt för exempelvis lektionsrutiner och genomförande av lektioner. Sedan ska studiestödet utvecklas, pedagogiska lektioner införas och den språkliga utvecklingen lyftas.

Meritvärde årskurs 9:

2011: 181 poäng

2012: 181 poäng

2013: 208 poäng

2014: 208 poäng

2015: 219 poäng

2016: 195 poäng

ANNONS