Ladugård brann med öppna lågor

En ladugård söder om Mellerud brann med öppna lågor under måndagsförmiddagen. Inga djur eller människor ska ha kommit till skada.

ANNONS
|

Larmet kom till SOS-alarm vid 10:17.

– Det är en ladugård fylld med hö som är helt övertänd, säger Mona Hedman, inre befäl hos räddningstjänsten.

En rökpelare från platsen syntes på långt håll. Enheter från fyra stationer, Brålanda, Mellerud, Åsensbruk och Vänersborg är på plats för att bekämpa branden. Initialt var mellan 15 och 20 brandmän på platsen. Även ambulans har larmats till platsen.

– I nuläget finns inga uppgifter om skadade djur eller människor, fortsätter Mona Hedman.

Räddningstjänsten insåg tidigt när man kom till platsen att det inte skulle gå att rädda byggnaden. varför man fokuserade på att skydda intilliggande byggnader. En ladugårdsbyggnad ligger bara cirka tio meter ifrån byggnaden som övertänts.

ANNONS

– Målet är att den ska klara sig. Av erfarenhet vet vi att det är ingen idé att försöka släcka en ladugård som brinner. Det gäller att begränsa och ha koll på vindriktningen och gnistregn så att det inte sprider sig söderut, för det finns byggnader där. Vi har haft koll och det har inte varit så mycket gnistor, säger Michael Johansson, räddningsledare på plats.

Vid 12-tiden hade en del räddningstjänstpersonal lämnat platsen, men räddningstjänsten kommer att vara kvar hela kvällen.

– Det är en grävare där nu och lyfter så att man kan komma åt att släcka. Det har varit så varmt tidigare så man har inte riktigt kommit åt, säger Mona Hedman, inre befäl vid Närf vid strax efter klockan 16.

Räddningstjänsten har lyckats hindra branden från att sprida sig ytterligare och om vädret och vindriktningen håller i sig under kvällen bedömer Hedman att man fortsatt ska klara detta.

– Då är det inte så stor risk.

Byggnaden som brunnit ner var cirka 700 kvadratmeter stor och i den ska man ha förvarat halm och diverse annat. Orsaken till branden är fortfarande okänd, men det finns i dagsläget ingen misstanke om brott.

Vid 20-tiden på måndagskvällen lämnade räddningstjänsten platsen. Då hade ladugården brunnit ned helt och då fanns det inte heller någon spridningsrisk till närliggande byggnader.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS