Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Larm om brand i ladugård

Räddningstjänsten larmades på fredagsförmiddagen till en brand i en ladugård, i närheten av Grinstad utanför Mellerud. Ett par tusen grisar fanns i den brinnande delen av byggnaden och lokala bönder har ryckt in för att hjälpa till med att ta hand om grisarna.

Larmet inkom strax efter 10.30 på fredagsförmiddagen med anledning av en brand i en ladugård på Qvantenburgs säteri i Grinstad.

Räddningstjänst är sedan förmiddagen på plats med flera enheter från Mellerud, Brålanda och Vänersborg, plus en tankbil från Trollhättan.

– Det är en ganska stor byggnad som kan innehålla 2000 grisar. Omfattningen är lite oklar men branden har fått fäste i byggnaden och ser ut att sprida sig. Vi jobbar just nu för fullt på plats, sa Peter Grönros, inre befäl vid Närf, vid 11-tiden.

Räddningstjänsten har gått in i byggnaden med rökdykare, som arbetat med att släcka branden invändigt.

Grisar evakueras – några avlidna

Enligt insatsledare på plats kan det ha funnits så många som 6000 grisar på gården, men ungefär 2000 grisar ska ha befunnit sig inne i den del av byggnaden som var brandhärjad, uppger Peter Grönros.

Under dagen har grannar och bönder anslutit för att hjälpa till med att få ut grisarna ur byggnaden. En del av djuren har tagits omhand och körts till granngårdar men några grisar har hittats avlidna.

– Vi håller på att förflytta djuren med lastbilstransporter, men det är inte helt okomplicerat. Djuren kan påverkas av stressen och vi behöver försöka se till att de mår så bra som möjligt, säger Peter Grönros.

Andreas Paulsson som jobbar på Valinge Åkeri var på plats för att hjälpa till att flytta djuren.

– Det är 500 grisar som ska flyttas till en gård i närheten.

Kennet Karlsson bor på en intilliggande gård som ska ta emot grisarna.

– Jag har ett stall där det finns plats. Man får ställa upp för sina grannar.

Branden under kontroll

Branden var koncentrerad till innertak och väggar men under eftermiddagen har räddningstjänsten lyckats dämpa branden.

– Nu brinner det mindre i väggar och tak och läget är betydligt lugnare. Miljön inne i byggnaden har blivit betydligt bättre för grisarna, vilket gör oss optimistiska, säger Peter Grönros.

Vid tvåtiden hade enheterna från Åsensbruk och Högsäter kunnat lämna platsen.

Vid klockan 16.00 meddelar räddningstjänsten att de har tre enheter kvar för bevakning. De bekräftar att det är ett fåtal grisar som har dött.

– Och anledningen är nog mer stress samtidigt som ventilationen stängdes av och var ur funktion under branden. Det är de känsliga för, säger Fredrik Meurk, inre befäl Närf.

Det finns inga rapporter om att någon människa ska ha kommit till skada. Och vad gäller byggnaden är brandskadorna begränsade till delar av den.

– Det är en liten del av byggnaden som inte går att använda. Resten går att bruka, säger Meurk.

Enligt polisen har branden troligtvis startat på grund av fel i ett lysrör och det finns ingen misstanke om brott.