Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/11

Lastbil orsakade flera bränder efter E45

Under onsdagsförmiddagen larmades räddningstjänsten om en gräsbrand vid rastplats Vassviken, norr om Mellerud. En stor insats kallades in, bland annat brandflyget, för att släcka flera bränder längs med 45:an.

Första larmet om gräsbränder efter 45:an kom på onsdagsförmiddagen.

Enligt Carl-Magnus Strömberg, inre befäl vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf) så rör det sig om fem bränder som startats efter Europavägen.

– Räddningstjänsten har kallat in ett flertal styrkor från området och får även hjälp från styrkan i Åmål. Vi kommer att gå upp med brandflyg för att se omfattningen av bränderna. Vi har även bett om helikopterunderstöd för att hantera bränderna, säger Carl-Magnus Strömberg under onsdagsförmiddagen.

"Ta det lugnt på vägen"

Enligt Carl-Magnus Strömberg ska en lastbil som varit på väg i södergående riktning på vägen ha avgett gnistor. Han uppmanade då bilister till att köra försiktigt på vägen.

– Ta det lugnt på vägen det rör sig räddningsfordon på vägen och det kan förekomma rök i nära anslutning till vägen, säger Carl-Magnus Strömberg.

Även polisen bekräftade att bränderna kan ha startat efter lastbilens körning.

– En bilist har sett att det slagit gnistor från en lastbil. Lastbilen stoppat vid Köpmannebro. Gnistbildningen ska ha kommit ifrån att lastbilen tappat ett däck, säger han.

Vägen stängdes av under förmiddagen i norrgående riktning i närheten av Köpmannebro.

"Klart det är otrevligt"

Linda Karlsson, butiksbiträde på Preem i Mellerud, berättar att de inte sett någon brand, men de har pratat med flera bilister som varit inne i butiken och som stått i köer i cirka en timme.

– En hade till och varit med och hjälpt till att släcka branden. Det känns inte så farligt oroligt, men det är klart att det är otrevligt. Det har kört förbi massa brandbilar och nu kom precis en polisbil i full blås, säger Linda Karlsson vid 11-tiden.

En boende i Köpmannebro som TTELA pratat med berättar om hur han och hans fru såg att det rök över sjön.

– Då kände vi ingen brandrök, men vi sprang ut och då brann det för fullt på andra sidan vägen.

Då befann sig redan nästan tio personer på platsen och försökte bekämpa branden med vattenkannor och ruskor. De hade redan larmat 112.

– Vi tog vatten från sjön och tog också ruskor. Räddningstjänsten kom väldigt snabbt – det tog inte många minuter.

Bränderna under kontroll

Vid klockan 11.20 berättar den boende att räddningstjänsten fortfarande är på platsen, men branden på den platsen ska vara släckt.

Vid halv tolv uppger Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap att räddningstjänsten har bränderna under kontroll.

– Det ska röra sig om fem till åtta bränder där den största är 100 X 100 meter stor. Det är både gräs och skog som brinner, säger han.

Vägen ska vara öppen vid lunchtid men enligt bilister var det en stund efter öppnandet långa köer på vägen.

Polisen att man har upprättat en anmälan om brand utan misstanke om brott.

– Det är ett däck som gått sönder, det är en olyckshändelse. Men nu är det släckt och vägen är öppen igen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Jonas Gustavsson, inre befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänst, uppgav att de flesta styrkorna skulle vända hem vid 13-tiden. Ett fåtal styrkor skulle ge sig ut igen till brandplatserna efter att de fått i sin mat och vatten för att fortsätta med eftersläckningsarbetet.