Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lussetåg i Dalskog spårade ur

Skogens veteraner i Dalskog spexade till det lite extra lagom till lucia. I sin egendesignade julkalender bjuds det på luciatåg av det ovanligare slaget med gamla skogsmaskiner.
– Det spårade ur igen, konstaterar Klaes Jansson, en av initiativtagarna.

Skogens veteraner har en egen julkalender på sin hemsida och Facebooksida och i tidig arlastund på luciadagen öppnades luckan som fått stort genomslag på sociala medier. I videoinslaget dyker ljusbeklädda traktorer upp bakom några granar.

En stor luciakrona med gigantiska ljus har placerats på den första skogstraktorn och efter den kommer några små grållar rullande och alla maskiner har utsmyckats med ljusarrangemang och sånt som hör ett traditionellt luciatåg till. Men detta är allt annat än traditionellt och musiken som lagts till i videon med Robert Gustafsson och Lena Philipsson gör sitt till för att höja stämningen. (På grund av upphovsrätten är filmklippet som spelas här utan musik.)

Bilden är hämtad från Skogens veteraners Facebooksida.. Bild: Privat
Bilden är hämtad från Skogens veteraners Facebooksida.. Bild: Privat

– Ljusen är gjorda av plasthylsor från rundbalar och ovanpå det har vi satt oljelampor, berättar Klaes Jansson, som tillsammans med Anders Isaksson, Jan-Åke Jansson och Karl-Erik Jansson utgör den inre kretsen i Skogens veteraner.

Klaes Jansson berättar att idén till att publicera rörliga inslag på hemsidan dök upp redan förra julen.

– Det kom snö lagom till jul och då sa jag till Anders att vi kunde köra ut bandtraktorn och ta lite julkort. Det slutade med en filmsnutt där vi kör runt med en klädd gran. Detta blev ganska uppskattat så vi har fortsatt med lite spexiga inslag till både påsk och midsommar. Och nu spårade det ur igen. Vi har väl för lite att göra eller så beror det på att vi inte fick leka tillräckligt som barn, skrattar Klaes Jansson.

Han betonar att de små spexinslagen är en rolig grej, som dels ska roa, dels göra reklam för Skogens veteraner som är en underavdelning till Dalskog bygdegårdsförening. Medlemmarna har ett genuint intresse för skog och skogsmaskiner, historia samt utvecklingen av skogsnäringen genom åren. Vartannat år arrangeras Skogens dag och det tänds en kolmila i Källhult. I september 2019 är det dags igen.

– Vi har aldrig gjort en omtagning när vi gör våra filmer utan det får bli som det blir och det brukar bli rätt hyfsat. Och året är inte slut ännu så jag kan inte lova att vi inte kommer att hitta på något mer spex, säger Klaes Jansson.