Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
(arkivbild)

Mellerudsbo enda skyldige i smuggelliga

Totalt åtalades sju personer i en misstänkt smuggelliga. Den enda som döms skyldig – en Mellerudsbo.

En 22-årig man från Mellerud döms för grov olovlig befattning med smuggelgods. Totalt var det sju personer som åtalades, misstänkta för att vara en del av en smuggelliga, men när domen föll i Vänersborgs tingsrätt på onsdagen var det bara den 22-årige Mellerudsbon som dömdes skyldig.

3 911 liter starksprit

Det var i november 2015 som tullen gjorde ett tillslag mot en lastbil vid en lokal i Mellerud. Enligt det tidigare åtalet ska två norrmän ha gett en man från Göteborg, som företräder ett lastbilsföretag, uppdraget att hyra en lagerlokal i Göteborg. Enligt åtalet har lokalen använts för att förvara drygt 6500 liter starksprit som varit smuggelgods.

En lastbil kördes sedan, full med smuggelsprit, till en lokal i Mellerud. Dock ovetandes om att de hade tullen efter sig.

I lastbilen fanns 3 911 liter starksprit.

Tullen gjorde tillslag

När lastbilen hade parkerats vid lastkajen till den aktuella lokalen i Mellerud och godset hade börjat lastas av slog tullen till. Flera misstänkta personer var då på plats och samtliga sprang därifrån – förutom Mellerudsbon. Några av de andra personerna kunde senare hittas i närheten och kopplades sedan till det misstänkta brottet och åtalades. Men ingen av dem dömdes för inblandning i smugglingen. Detta på grund av en rad olika omständigheter. Bland annat menar tingsrätten att det inte går att bevisa att vissa av de åtalade visste vad som fanns i lasten.

175 timmars samhällstjänst

Men en som dömdes, och den enda med fällande som, är den 22-årige Mellerudsbon. Tingsrätten anser att mannen bland annat har en stark koppling till lokalen dit spriten lastades ut. Lokalen hyrs av en släkting, samt att ägaren till lokalen tidigare sett mannen hantera sprit i lokalen. Tingsrätten menar att det är bevisat att 22-åringen visste att det fanns alkohol i lastbilen, samt att mannen några dagar innan tillslaget hade lånat en truck av fastighetsägaren, vilket är ett tecken på att det var en planerad leverans.

22-åringen döms till 175 timmars samhällstjänst.