Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mellerudslärare fick fin utmärkelse

VVS-branschens yrkesnämnd delade i år för första gången ut utmärkelser till årets bästa VVS-utbildningar. Priset "Årets Lärare 2016" gick till Kent Palm och Helena Genemo på Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud.

Det var under branschens lärarkonferens 1-2 november som prisutdelningen ägde rum. Priset, som innehöll ett stipendium på 5 000 kronor, delades ut med motiveringen "För ett sällsynt gott samarbete mellan kärnämnes- och yrkeslärare och för ett stort engagemang och intresse att dela med sig av sina arbetssätt". Skolan har visat goda resultat i andelen elever som gått ut med slutbetyg.

– Det vi har gjort är att integrera kärnämnena i yrkeskurserna, säger Kent Palm, som är yrkeslärare.

Helena Genemo lär ut kärnämnena, och fyller i med att:

– Till exempel får eleverna efter utfört VVS-arbete skriva en utförlig rapport eller göra en PowerPoint. Det är ett måste i dag.

Tidigare lästes teorin tillsammans med andra elever på Dahlstiernska gymnasiet, medan det praktiska gjordes i pappersbruket Håfreströms gamla lokaler i Åsensbruk. Nu har dock hela verksamheten flyttats dit, vilket enligt lärarna har gett resultat. Matti Bertilsson, som är rektor på skolan, är mycket stolt över utmärkelsen.

– Kent och Helena har gjort mycket av det här på eget initiativ, säger han.

Något annat som får Dahlstiernskas VVS-utbildning att utmärka sig är att den både finns som gymnasieprogram och vuxenutbildning.

– Det blir automatiskt ett slags mentorskap. Ungdomarna tonar ner sig en nivå när det är fler vuxna med, säger Kent Palm.

Skolan har även fått yrkesnämndens certifiering "Förstklassig skola" fyra år i rad. Något som är en fjäder i hatten för gymnasiet, men ett måste för vuxenutbildningen.

– Vi ansökte dit 2012 och sen dess har vi blivit godkända varje år, säger Helena Genemo stolt.

Stipendiet ska gå till kompetensutvecklande insatser enligt diplomet som medföljde. Detta i form av forskningslitteratur då det råder brist på bra sådan inom branschen.