Miljonvite efter brister i barnärenden

Individ- och familjeomsorgen i Mellerud har fram tills oktober på sig att få ordning på utredningar som rör barn. Annars kan det stå kommunen dyrt. – Ett vite på en miljon är verkligen allvarligt, säger socialnämndens ordförande Michael Melby.

ANNONS
|

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som kommit med föreläggandet om vite mot Melleruds kommun. IVO gjorde en inspektion i början av mars efter flera års bristande handläggning i kommunen. Missförhållandena har tidigare påpekats av IVO, senast 2014, men kommunen har inte lyckats vidta de åtgärder som krävs. – Ett vite på en miljon är verkligen allvarligt. En miljon är en otroligt hög summa som verkligen tas på allvar av både nämnden och förvaltningen, säger Michael Melby (S), ordförande i socialnämnden i Mellerud. Som TTELA tidigare rapporterat om är bristerna så allvarliga att IVO menar att de har betydelse för barns möjligheter att få den hjälp de har rätt till enligt socialtjänstlagen. IVO pekar på tre områden som måste förbättras. Framför allt handlar det om att man inte klarar tidsgränser för utredningar. (Se faktaruta). – Deras bristande förtroende för oss bygger på att vi inte har lyckats uppfylla vår tidigare handlingsplan, säger Michael Melby. Individ- och familjeomsorgen har gått på knäna i flera år. Svårigheter att rekrytera, och behålla, personal har gjort att man fått hyra in konsulter för att överhuvudtaget klara verksamheten. En lösning som både är dyr och leder till mindre kontinuitet. Men nu ses ljuset i tunneln när det gäller personalfrågan. – Vi bytte ju förvaltningschef och han (Roger Granat) har lyckats, ihop med dem våra, att få ihop ett fullt lag. Nu har vi i princip all personal på plats till hösten, säger Michael Melby, som menar att en anledning till att rekryteringen har lossnat är att lönen har höjts till rådande löneläge. – Och nu är det förhoppningsvis även klart med två nya enhetschefer. Det är ytterligare en del av handlingsplanen för att vi ska klara av att göra det vi har föresatt oss, fortsätter han. Michael Melby tycker att IVO:s kritik är välgrundad, och är självkritisk mot hur nämnd och förvaltning skött uppdraget. Samtidigt har han stor tro på att kommunen kommer klara av att lösa IVO:s krav inom tidsgränsen, trots semestrar. Enligt honom har man fått styrfart på alla områden IVO påpekar brister inom. – Jag ser inget hinder för att vi inte ska klara av att göra det vi ska. Det känns jätteskönt om det kan bli så för det är verkligen allvarligt när det inte fungerar eftersom det drabbar en oerhört sårbar grupp, säger Michael Melby.

ANNONS

Fakta: IVO:s beslut

IVO pekar på tre punkter som kommunen måste åtgärda innan den 1 oktober för att inte behöva betala miljonvitet.

Kommunen ska se till att:

  1. Ingen pågående utredning om barns och ungas behov av skydd eller stöd överskrider utredningstiden på max fyra månader.
  2. Beslut fattats om att inleda (eller inte inleda) en utredning inom 14 dagar från det datum en anmälan som rör barn eller unga har kommit in.
  3. Det har upprättats vård- och genomförandeplaner för alla barn och unga som, vid dagen för föreläggandet, vårdas i HVB-hem, stödboende eller familjehem.

Dessutom ska kommunen senast den 31 oktober redovisa i vilken utsträckning socialnämnden den 1 oktober följer ovanstående krav. Nämnden ska även redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att man på lång sikt ska klara av att följa lagkraven. Källa: IVO

ANNONS