Någon förgrep sig på deras hästar - nu berättar de om skräcken

När en familj i Mellerud kom hem till sin gård hade någon bundit en av deras hästars mule så hårt att de fick skära bort repet. Nu berättar de själva om djurplågeriet och hur hela trakten nu söker efter gärningsmännen. - Man kan inte förstå hur människor kan göra sådana här saker, säger familjen till GP.

ANNONS
|

Det var förra torsdagen som en familj i Mellerud möttes av chockerande scener när de återvände till sin gård.

– När vi kommer hem ser min man att en av våra hästar stårensam i hagen med nerböjt huvudoch det hänger någonting från huvudet som inte ska vara där, berättar kvinnan i familjen.

Av rädsla för att gården eller hästarna ska utsättas igen, vill familjen inte medverka med namn. De berättar att någon varit på ett av deras ston och att flera hästägare i området är rädda efter händelserna.

– Hon hade ett rep bundet runt halsen mellan mulen och nosryggen.Sedan släpade hon på en stolpe som någon satt upp i hagen för att hålla henne på plats.

ANNONS

Läs också: Tog sig in till häst och band mulen Repet var så hårt bundetatt familjen tvingades skära loss det. De tog hand om hästen och undersökte hagen för att få en bild av vad som hänt.

– Hästen hade slitit sig från stolpen och släpat med den ett par hundra meter. På ett område utan insyn i hagen hittade vi platsen där någon rest stolpen. Där låg också rester efter bönor som att någon försökt mata in hästen och bundit den vid stolpen. Varför kan vi bara spekulera i.

Ringde genast polisen​

Familjens två andra ston visade var lika skärrade som hästen som bundits. De irrade runt i hagen genomsvettiga och märkbart påverkade. Efter att ha lösgjort den häst som drabbats värst larmadefamiljen polisen som skickade en patrull. – Vi kom till platsen efter familjens larm och kunde göra vissa fynd som vi tagit med oss för teknisk undersökning, bland annat en plasthandske, berättar Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud.

Familjen berättar att hästen efter omständigheterna mår bra, men att de inte kan förstå varför någon gett sig på den.

– Hon var öm om benen och svullen om nosryggen, men framförallt ordentligt uppskrämd. Svullnaden satt i ett par dagar men har nu börjat lägga sig, men vi kan fortfarande inte förstå varför någon gjort det här. Familjen berättar att de inte har något otalt med någon, eller att de upplevt någon hotbild mot sig själva, utan är övertygade om att det var hästen som var målet för attacken. –Jag kan inte i minvildaste fantasi tro att det är riktat mot oss. Det är tydligt att någon försökt begå någon slags övergrepp mot våra hästar. Om debarahar försökt binda upp dem, eller göra något mer med dem, det vet jag inte.

ANNONS

Upprörda känslor

Även om det gått över en vecka sedan händelsen väcker minnet av den starka obehagskänslor hos familjen. De berättar att de ställer sig helt oförstående till dådet och att de under sina 20 år som hästägare aldrig varit med om något liknande.

– Jag blir ledsen och förstår inte hur människor kan bete sig så här mot ett djur som inte kan försvara sig.Vi vill inte tänka på vad syftet kan ha varit. Då blir man bara helilsken. Ett ord som dyker upp i mitt huvud är bestört. Ja, man blir bestört.

Familjen vars häst blev bunden berättar att många hört av sig och att de fått ett bra stöd från både polis och hästägare i området.

– Även folksom inte själva har djur undrar hur någon kan göra något sånt här och säger att de ska hålla ögonen öppna. Det är också bra att så många engagerat sig. Det känns skönt att folk bryr sig så mycket att de hör av sig. Samma kväll upptäckte en annan hästägare att någon öppnat en grind och släppt ut tre av deras hästar. Lyckligtvis hittades hästarna under kvällen. Polisen har uppmanat hästägare i trakten att vara vaksamma och hjälpas åt för att förebygga ytterligare brott.

ANNONS

– I nuläget är ingen gripen, men vi hoppas på att den tekniska undersökning ska kunna ge någonting, säger Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud.

ANNONS