Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL.
Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL. Bild: Stefan Bennhage

Nu söker fler akutvård igen

När NU-sjukvården började behandla patienter med covid-19 kunde de se att antalet som sökte sig till akut sjukvård minskade med en tredjedel. Men nu finns indikationer på att fler söker vård igen.

ANNONS

I genomsnitt uppsöker 190-200 personer akut sjukvård inom NU-sjukvården dagligen. Men sedan den första patienten med covid-19 skrevs in på NÄL kunde NU-sjukvården se att antalet som uppsökte akut vård minskade med ungefär en tredjedel. Något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

LÄS MER:Sjukvården till akutpatienter: ”Var inte rädda för att söka vård”

– En delförklaring kan vara att man tänker sig för lite extra. Många kanske lever lite lugnare och inte utsätter sig för olika situationer men det kan också vara så att människor med akut sjukvårdsbehov inte uppsöker sjukvård. Vi vill inte att folk tvekar för att uppsöka vården på grund av smittorisk, sade NU-sjukvårdens kommunikationschef Niklas Claesson då.

ANNONS

Men nu har fler börjat uppsöka vård igen. Sedan helgen och framåt så har fler sökt akut sjukvård inom NU-sjukvården.

– De senaste dagarna har vi märkt ett ökat akut inflöde. Jag har inte fångat att det är ett tydligt mönster i vad det är för typ av patienter. Det har ofta legat kring 130.

I fredags förra veckan var det 131 personer som uppsökte akut sjukvård. Under lördagen var det 167 och sedan på måndagen var det 185 personer.

– Det är den högsta siffran vi haft sen vi började vårda våra första patienter med covid-19 på sjukhuset.

En tredjedel skrivs in

Av de som söker akut sjukvård inom NU-sjukvården är det ungefär en tredjedel som läggs in på sjukhuset. Även om det totala antalet som sökt akut sjukvård varit lägre så har det varit samma fördelning som tidigare.

– Ungefär en tredjedel av de patienter som kommer till akutmottagningen behöver skrivas in för vidare vård. En tredjedel får den vård de behöver på akutmottagningen och sen kan de åka hem igen och en tredjedel skulle kunna sökt vård på något annat ställe.

Men än är det inte läge att dra för stora växlar av det här, menar Niklas Claesson.

ANNONS

– Det rör sig egentligen bara om fyra dagar så om det är ett tecken på en trend eller en temporär uppgång får vi se. Men det är viktigt att framhålla att är man i behov av akut sjukvård ska man inte tveka att söka. Är man tveksam ska man ringa 1177.

Inom NU-sjukvården vårdades under onsdagen 36 personer med covid-19 varav 10 på IVA. Det är samma antal som under tisdagen.

Den 22 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 271 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 71 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

36 personer varav 10 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

149 personer varav 35 på IVA

Sjukhusen i Väster:

34 personer varav 7 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

19 personer varav 6 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

33 personer varav 13 på IVA

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS