Pappersbas kräver utbyggd kärnkraft

På torsdagen besökte Jan-Henrik Sandberg, förbundsordförande i Pappers, Arctic Paper i Åsensbruk. - Energipolitiken måste ändras annars får vi se bruk på bruk slås ut, precis som det har skett med Wargöns Bruk, säger Sandberg.

ANNONS
|

Kravet på en ny energipolitik har stått högt på både företagets och fackets sida under många år.

Hotet om nedläggningar till följd av höga energipriser har framförts i många år.

Kraven på Vattenfall att ta mer samhällsansvar har förts fram i många år.

Det började egentligen 1993 med att Vänersborgs kommunalråd S Anders Larsson (s) gick till storms mot den då sittande socialdemokratiska regeringen och fick med sig både Pappers och Metall lokalt och centralt.

Sedan växte det som Larsson, Pappers och Metall i Vargön startade till att nu omfatta 62 s-politiker landet över.

Alla protesterar de högljutt mot den energipolitik som förs. Men ingen tycks lyssna på allvar.

ANNONS

Och nedläggningarna har kommit, nu senast drabbades Holmenägda Wargöns Bruk av ett nedläggningsbeslut och varsel om uppsägningar.

Arctic Paper i Åsensbruk ligger pyrt till, liksom många andra pappersbruk i Sverige.

Pappers och Arctic Papers ledning har till 95 procent samma syn på saker och ting. De har samma syn till 100 procent när det gäller energipolitiken.

- Skenande energipriser kommer att slå ut den elintensiva basindustrin, säger vd Per Skoglund.

Ropen på elpriserna och energipolitiken har skallat sedan 1993 men lite har hänt.

- Politikerna begriper inte eller så vill de inte begripa vad de håller på med och då får vi se bruk efter bruk slås ut under de närmaste åren, säger Jan-Henrik Sandberg.

- Det krävs stora grepp när det gäller vattenkraften och att utveckla kärnkraften, säger Per Skoglund.

Han får 100-procentigt stöd av både Jan-Henrik Sandberg och Ola Johansson.

- Ska Sverige exportera energi och bli av med basindustrin eller ska vi förädla skogsråvaran i Sverige och sälja den? Det är vad politikerna måste bestämma sig för men ingen verkar vilja ta den bollen, säger Per Skoglund.

- Det vi nu ser hända beror på att de politiska blocken är blockerade sedan länge och på olika sätt när det gäller energipolitiken.

ANNONS

- En utvecklad kärnkraft och vattenkraft är en förutsättning för basindustrins överlevnad och därmed ett levande samhälle, säger Ola Johansson.

- LO-kollektivet ger oss ett starkt stöd för att bygga ut kärnkraften. Att det är den enda vägen måste partierna och alla andra inblandade börja acceptera, säger Pappers förbundsordförande.

Fotnot: Det finns 63 Pappersavdelningar i landet och sex distrikt. I Västra distriktet (Dalsland, Värmland och Bohuslän) finns det i dag 16 pappersbruk. I slutet av 1960-talet och in på 1970-talet fanns det nästan lika många bruk enbart i Dalsland.

ANNONS