Publisher Cecilia Frisk, journalisterna Daniel Gustafsson och Emma-Karin Björk och nyhetschef Johannes Nilsson är väldigt glada åt att podden om Vänersborgsmordet haft så många lyssnare.
Publisher Cecilia Frisk, journalisterna Daniel Gustafsson och Emma-Karin Björk och nyhetschef Johannes Nilsson är väldigt glada åt att podden om Vänersborgsmordet haft så många lyssnare. Bild: Andreas Olsson

Podden som blivit en lyssnarsuccé

Podden om Vänersborgsmordet har nått stor spridning, runt 11 500 lyssningar har de två avsnitten generat så här långt. Och inför det tredje och avslutande avsnittet är de inblandade i projektet övertygade att man hamnat rätt.

ANNONS
|

– Jag är jättetacksam och stolt för det gensvar vi fått från läsarna och vi hoppas också att nya grupper ska hitta till oss, säger Cecilia Frisk, publisher på TTELA.

Att göra dokumentär är en ny satsning från TTELA för att nå fler prenumeranter och en möjlighet att jobba på nya sätt.

– Det är roligt att det finns ett intresse för djuplodande journalistik och det känns vettigt att satsa på det här formatet, när folk får tala till punkt, säger Daniel Gustafsson, journalist på TTELA och en av de som drivit projektet.

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 1

Befriande att fokusera på webb

Han menar att det finns fördelar att lyfta upp ett gammalt material och genomlysa det ett tag efteråt, när domen avkunnats och folk kan säga mycket mer.

ANNONS

– Det är ett annat sätt att använda webben och som gett andra möjligheter att presentera journalistiskt material. Det har egentligen varit ganska befriande att få fokusera på webben och de fantastiska lyssnarsiffrorna gör ju också att det har varit värt att lägga ner all den tid det tar.

För det har varit i mångt och mycket ett annorlunda sätt att jobba:

– Man får fram fler nyanser när man hör rösterna, det blir mer levande, men man får också vara lite mer försiktig. Det skiljer sig jämfört när du skriver en text, där du kan formulera om dig och kan anonymisera. Här får du tänka på andra sätt och ha andra metoder, till exempel röstförvrängning och att använda andra namn. För det som hörs i podden är ju verkligen det som har sagts.

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 2

Jobbar med gammal nyhet

Daniel Gustafsson och journalistkollegan Emma-Karin Björk, som jobbar med framtida poddprojekt har, i och med det fantastiska genomslaget, blivit inspirerade att fortsätta.

– Ja, det finns många andra händelser som man kan uppmärksamma, det behöver inte ha att göra med krim specifikt, säger Daniel Gustafsson.

– Vi är mitt uppe i arbetet med nästa dokumentär, just nu håller vi på att spela in intervjuer som har att göra med en lokal nyhet som ligger en bit tillbaka i tiden, säger Emma-Karin Björk.

ANNONS

LÄS MER:Vänersborgsmordet avsnitt 3

Publisher Cecilia Frisk menar att 11 500 är en bra siffra med TTELA-mått mätt för den här typen av satsningar:

– Extra roligt är det att vi är först inom Stampen-koncernen med den här typen av podd och en av de första i Sverige.

LÄS MER:Motivet kan finnas i parets relation

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS