Politiker inför rätta

”Vi hade inte anledning att misstänka att något inte stod rätt till.” Så kan man sammanfatta politikerna svar på åklagarens frågor under Sunnanårättegångens andra dag. – Min tanke är att vi har blivit förda bakom ljuset allihopa, sa en av de åtalade politikerna …i miljö- och byggnämnden. [uppdaterad 22.45]

ANNONS
|

Under fredagens förhandlingar påbörjades förhören med politikerna som ­beslutade om bygglov för sjöbodarna i Sunnanå hamn. Ett beslut – som ­visade sig – stred mot ­detaljplanen.

Under första dagens förhandling uppgav den höge tjänsteman som också är åtalad att han ville se en ytterligare prövning av planen. Han nekade till att ha sagt att byggnationen av de 41 flytande sjöbodarna var i sin ordning.

Men politikerna berättade alla samfällt att tjänstemannen hade föredragit ärendet i sedvanlig ordning och rekommenderat bifall till det förslag om bygglov som hade skickats ut till nämndledamöterna. Åklagare Sune Johanssons frågor kretsade mycket kring den information som politikerna hade fått. De vittnade om att de endast hade fått muntlig information om gällande detaljplan, länsstyrelsens beslut om strandskydd och miljödomstolens beslut.

ANNONS

Politikerna hade fått uppfattningen om att det var grönt ljus för byggnation och att den avgörande begränsningen i detaljplanen var den sammanlagda ytan på bebyggelsen. Planen angav enligt Sune Johansson en begränsning på tolv kvadratmeter för varje förråd.

– Så man skulle ha …kunnat bygga jättestora förråd, bara man höll sig inom totalytan, frågade Sune Johansson en av politikerna. – Ja, blev det direkta svaret.

En av politikerna vittnade om att han ställde en direkt fråga om byggnation i vattnet, eftersom han i sitt yrke kommer i kontakt med länsstyrelsen angående byggnadsfrågor. Han berättade att tjänstemannen svarade att det inte fanns några hinder för att bygga. Politikerna berättade att tjänstemännen vid tveksamma ärenden tidigare alltid hade kopplat in länsstyrelsen och aldrig gått emot länsstyrelsens åsikter. Eftersom förslaget till beslut var så otvetydigt så hade de ingen anledning att tro något annat än att tjänstemannaförslaget var korrekt.

– Vi sitter lite i knät på tjänstemännen eftersom vi är fritidspolitiker, berättade en av politikerna som …kände att ledamöterna blev …”förda bakom ljuset”. Hade tjänstemannen varit tveksam till ärendet hade de begärt att frågan skulle utredas ett varv till, uppgav politikerna.

– Tjänstemannen har alltid varit en som man kan lita på, sa politikern. Men om tjänstemannen själv uppger sig vara hårt pressad av andra – hur kan man då lita på honom? Den frågan återstår fortfarande att få ett svar på.

ANNONS
ANNONS