Regnbågsfärger. "Alla har rätten att vara sig själva, oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning", skriver ungdomsrådet, som drar i trådarna för pridefestivalen.
Regnbågsfärger. "Alla har rätten att vara sig själva, oavsett kön, hudfärg eller sexuell läggning", skriver ungdomsrådet, som drar i trådarna för pridefestivalen.

Pridefestival i Mellerud i september

Under två dagar i september går Mellerud Pride av stapeln, vilket blir Dalslands första festival där HBTQ-frågor står i centrum. Bakom ligger kommunens ungdomsråd och ett gäng sjätteklassare.

ANNONS
|

– De här frågorna borde inte behöva uppmärksammas alls, men så länge olika sexuella läggningar används som skällsord så finns behovet, säger Karolina Wessman, ordförande i ungdomsrådet.

Idén dök upp i samband med projektet ”Guldpengen”, där ungdomsrådet delade ut pengar till olika projekt för barn och unga i Mellerud. Förslaget om en pridefestival kom från några 12-åriga elever på Nordalsskolan.

I går blev datumen officiella, och den 23-24 september kommer Dalslands första pridefestival äga rum.

– Vi har fått jättemycket positiv respons, både via mejl och på facebook, och det är många som säger att de tänker komma. Och det är människor från olika delar av Sverige, inte bara i Mellerud, säger Karolina Wessman.

ANNONS

Förhoppningen är att evenemanget ska starta redan under skoltid på fredagen runtom i kommunen, där eleverna kommer få ta del av olika aktiviteter. På kvällen bjuder ungdomsrådet in till Kulturbruket med föreläsning, snack och livemusik.

Under lördagen fortsätter festivalen på ungdomshuset Stinsen, där mindre företag, föreningar och partier får ställa ut i montrar.

Programmet är inte helt spikat, men de båda Trollhättebanden Blue Penny och Indigo är bokade. Tanken är att bjuda på workshops, föreläsningar och fika. Det blir även någon form av prideparad, och alla som vill får delta.

– Vi har valt att fokusera mycket på skolan, men föräldrar och andra vuxna är också välkomna, säger Karolina.

ANNONS