Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Prisade. Knut Karlsson har designat fabriken i Åsensbruk där Jan Olsson är platschef.

Prisade för däckåtervinning

Scandinavian Enviro Systems utsågs till Årets Avfallsbehandlare vid förra veckans Återvinningsgala i Göteborg. – Det känns trevligt och det första stora massmediala erkännandet för vår teknik, säger uppfinnaren Bengt-Sture Ershag.

Enviro systems ligger i Göteborg men det är dotterbolaget Tyre Recycling i Åsensbruk som producerar den kimrök som gör företaget världsunikt.

För lekmän brukar uppfinnaren och entreprenören Bengt-Sture Ershag likna återvinningsprocessen vid ett bullbak -baklänges.

– Man lägger in torra bullar i ugnen, skruvar på lite rattar och väntar en stund. Sedan tas ingredienserna mjöl, socker och jäst ur ugnen som nya bullar bakas av.

Det är jästen -i det här fallet kimröken - som är svårt att återvinna med bibehållen hög kvalité.

Det är ett oerhört långt och mödosamt utvecklingsarbete som ligger bakom framgången. Bengt-Sture Ershag påbörjade sitt livsprojekt för 22 år sedan.

– Framställning av kimrök av hög klass har lyckats i labbmiljö men vi är ensamma om att klara av det i en produktionsanläggning och det uppmärksammas nu allt mer runt om i världen.

– Priset sätter företaget än mer på kartan när det gäller att återvinna miljövänliga produkter ur råmaterial (däck), säger Bengt-Sture Ershag.

Bland annat används hundra procent av Tyre Recyclings kimrök i de chassipluggar som tillverkas av Anva i Åmål åt Volvo Personvagnar.

Återvinningsgalan lyfter fram svenska återvinningsaktörer och sprider kunnandet till det övriga samhället. Juryns motivering löd:

"Årets avfallsbehandlare är en verklig framgångssaga. Med riktigt entreprenörskap och unik teknik löser man ett återvinningsdilemma för en avfallsfraktion som tidigare setts som ett problem. En teknik och lösning som nu sprids över hela världen och återigen sätter svensk miljöteknik i fokus".

– Uppmärksamheten innebär att vi är på rätt väg och att vårt långsiktiga arbete börjar bära frukt, säger Jan Olsson, platschef i Åsensbruk.