Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

SD trolig vågmästare i Mellerud

På måndagsmorgonen när alla distrikt var räknade i Mellerud står det klart att Sverigedemokraterna blev kommunens stora vinnare och blir trolig vågmästare. Socialdemokraterna är de stora förlorarna men är fortfarande största parti. Även Kommunpartiet i Mellerud gick bra.

SD går fram med 8,7 procent och får 18,9 procent efter att alla valdistrikt räknats. Det gör att partiet går från tre till sex mandat i kommunfullmäktige. För S går det åt motsatt håll. Partiet minskar med 4,6 procent och hamnar på 26 procent. Centerpartiet, backar med drygt fyra procent och hamnar på 19,3 procent.

Kommunpartiet i Mellerud gjorde ett starkt val med en ökning på drygt tre procent, och får ytterligare en mandat i fullmäktige.

För övriga partiet är skillnaderna små.

När TTELA ringer Socialdemokraternas Tommy W Johansson strax efter klockan 20.00 på söndagskvällen när den första vallokalundersökningen kommit, som visar att partiet gör ett historiskt dåligt val och backar cirka fyra procent.

LÄS MER: Så går valet i Mellerud

– Det är tråkigt att allt bra som vi gjort inte får effekt, säger kommunstyrelsens ordförande från valvakan i Dalslandsrummet där mellan 20-30 personer samlats.

Socialdemokraterna och Centerpartiet som den gångna mandatperioden styrt i majoritet samlar tillsammans ihop 45,3 procent. Övriga borgerliga partier inklusive Kommunpartiet Mellerud samlar ihop 29,6. Vänsterpartiet får 3,3 procent och Miljöpartiet 2,7.

18,9 procent av Mellerudsborna röstade på SD i kommunen och nära 30 procent till riksdagsvalet. Detta gör SD till vågmästare i kommunen. På grund av detta öppnade Tommy W Johansson under söndagskvällen för ett bredare samarbete mellan övriga partier.

– För att komma över 50 procent kanske vi får överväga om fler partier ska ingå i styret här i Mellerud men det är för tidigt att säga något om ännu.

Moderaterna höll sin valvaka i Café Gruzzolos lokaler där omkring 15 personer hade slutit upp. Moderaterna gick liksom S mot ett riktigt dåligt val. De blir fjärde största parti på 14 procent.

– Våra siffror ser inte så bra ut men vårt mål är att byta regering så det viktiga är hur stor alliansen blir tillsammans, säger Eva Pärsson.

– Det är ungefär som vi räknat med så prognosen så här långt är ingen chock, säger Harald Ericson (M).

Strax före 20-tiden återsamlades Centerpartiet för att pusta ut i sin partilokal på Storgatan efter besök ute i röstlokalerna.

– Vi har ett fantastiskt lag där vi har involverat alla 27 kandidater på fullmäktigelistan i valrörelsen. Det har varit mycket kraft, energi och höga ambitioner, säger Morgan E Andersson, förstanamn på kommunlistan.

Vid 21.40-tiden är han fortfarande vid gott mod och konstaterar att partiet verkar gå kraftigt framåt.

– Men något resultat på kommunnivå vill jag inte spekulera i.

Bandet med det passande namnet Centernz spelade under kvällen och det bidrog säkert till att stämningen blev några snäpp högre än vanligt.

Medlemmar i bandet Centernz: Lars-Gunnar Larsson, sång och gitarr, Morgan E Samuelsson, keyboard, Gunnar Karlsson, bas och Glenn Nordling, Cajun-trumma och sång. De står för kvällens underhållning, med egenkomponerade sånger som passar Centerns politik.

LÄS MER: Så går valet i Mellerud