Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rektorerna Inger Strand och Lena Andrén Persson provar samtalsspelet och till höger står Åsa och Johan Öqvist från företaget Prata på riktigt.

Spel ska förebygga mobbning

Melleruds kommun vill stoppa mobbningen i tid på sina skolor. Rektorer och förskolechefer har fått information om ett nytt verktyg som ska förebygga mobbning.

Det nya verktyget mot mobbning heter Ajabaja och har utvecklats på uppdrag och tillsammans med lärare i svenska skolor. Orsaken är att personalen saknar bra verktyg för att prata med barn om svåra saker.

Företaget Prata på riktigt står bakom spelet Ajabaja, som riktar sig till barn mellan 4-8 år och tar upp ämnen som kränkande behandling, mobbning och diskriminering. Det är svåra ämnen för barn att närma sig men grundläggande för hur man beter sig mot sina medmänniskor.

Det är olika samarbetspartners till kommunerna som finansierar samtalsspelen, för Melleruds del är det Länsförsäkringar Älvsborg. Kommunen betalar därför inget för spelen.

50 spel har delats ut i Melleruds kommun, och de ska användas på samtliga förskolor och lågstadieklasser. Under hösten kommer en utvärdering av arbetet att ske.