Polisledningen och Melleruds kommun har inlett samtalen om hur samarbetet ska se ut framöver. Det handlar om att komma överens om ett så kallat samverkansavtal.
Polisledningen och Melleruds kommun har inlett samtalen om hur samarbetet ska se ut framöver. Det handlar om att komma överens om ett så kallat samverkansavtal.

Stationen fortsatt i fokus

Polisen och Melleruds kommun ska teckna samverkansavtal – och utgångspunkterna skiljer sig åt. – Vi kommer att ta upp polisstationens betydelse, säger KS-ordförande Robert Svensson (C). – Stationerna har inget med samverkansavtalet att göra, säger närpolischefen Stig Enarsson.

ANNONS
|

Dals Ed, som inte längre har någon fast polisstation har haft ett samverkans­avtal i flera år. I Bengtsfors kom polisen och kommunen nyligen överens om ett gemensamt avtal om hur man ska samarbeta framöver. Därmed återstår Åmål och Mellerud innan polisen i Dalsland kan bocka av ”sina” kommuner.

– Samverkansavtalen ska ju helst vara klara under 2013 så det här är något som vi jobbar med för alla kommuner. Både när det gäller Mellerud och Åmål ska vi försöka få till ett samtal så snart det är möjligt, säger Stig Enarsson, närpolischef i Dalsland.

Bra kontaktytor Redan i dag finns det ett sedan länge inarbetat samarbete mellan polis i Mellerud och kommunen genom det lokala brottsförebyggande rådet. Det ser Stig Enarsson som positivt och ett samverkansavtal är tänkt att bygga vidare på detta.

ANNONS

– Det brottsförebyggande rådet i Mellerud har gjort att det finns bra kontaktytor mellan polis och kommunen. Vi ska fortsätta arbeta inom de områden där det finns problem. Målsättningen med samverkans-avtalen är att vi ska få fram en strukturerad arbets­beskrivning på hur vi kan hjälpas åt.

Löften om stationerna Från polisledningens håll verkar det inte finnas mycket utrymme för att ta upp polisstationens framtida existens i Mellerud 
i samband med de kommande diskussionerna. Stig Enarsson menar dock att det redan i dag finns löften om stationerna i Dalsland. – Det som är sagt är att polisstationerna i Dalsland ska vara kvar, sedan är det ingen som kan säga hur det ser ut om fem år. Jag tycker inte att detta är en del när vi ska diskustera samverkansavtalet, säger han.

Robert Svensson, kommunstyrelsens ordförande 
i Mellerud, verkar ha en annan utgångspunkt.

Viss misstänksamhet – Skulle vi ha en folk­omröstning i Mellerud är jag ganska säker på att de flesta vill ha polisstationen kvar. Så jag förutsätter att detta kommer upp när vi sätter oss med polisen.

Även Robert Svensson lyfter fram det lokala brottsförebyggande rådet och 
att det redan i dag finns ett bra samarbete med polisen och att det därmed går att 
ifrågasätta betydelsen av samverkansavtalen. – Jag vet inte om det handlar om färdigskrivna avtal som vi bara ska skriva på, så det finns en viss misstänksamhet. Men visst ska vi sätta oss och försöka göra något bra av det här, säger Robert Svensson.

ANNONS
ANNONS