Luft i ledningar och missfärgat vatten kan bli resultatet av den stora vattenläcka som drabbat kunder i Håverud och Åsensbruk.
Vattenläcka Storgatan Bild: Håkan Johansson

Stor vattenläcka i Håverud

En stor vattenläcka i Åsensbruk och Håverud kan ge störningar för boende under onsdagen i form av luft i ledningar och missfärgat vatten.
– Det är en av de största vattenläckorna jag har varit med om, säger va-chef Anders Broberg.

ANNONS
|

Under helgen fanns en vattenläcka i området som lagades under tisdagen, men den var inte så stor.

– Vi levererar just nu dubbelt så mycket vatten som normalt från sjön Näsölen till Håverud och Åsensbruk, men det räcker ändå inte för att täcka behovet. Det betyder att det är en stor läcka som borde synas tydligt, säger va-chef Anders Broberg till TTELA på onsdagsmorgonen.

Personal letade under tisdagsmorgonen intensivt efter läckan.

– Skulle vi inte hitta läckan under onsdagen går ett reservvattenverk i Åsensbruk in och täcker upp för bortfallet. Därför ska inte kunderna bli påverkade mer än att det kan komma in luft i ledningarna och att de kan bli utan vatten kortare stunder när vi öppnar och stänger ventiler. Det kan även förekomma missfärgat vatten.

ANNONS

Enligt Anders Broberg är vattenläckan en av de största han upplevt under sina fyra år som va-chef i Melleruds kommun.

På onsdagskvällen berättar Anders Broberg att en vattenläcka lokaliserats på Gamla vägen mot Håverud och för att laga läckan måste man stänga av vattnet för Håverud och delar av Upperud under reparationen. Arbetet beräknas ta tre-fem timmar med start klockan 19.00.

– När vattnet åter släpps på kan missfärgat vatten förekomma i ledningarna på grund av turbulens. Låt då ert kallvatten spola tills det åter blir klart, säger han.

Vid 22.30 på kvällen var reparationerna klara och vattnet kunde åter släppas på.

– Det kan fortfarande förekomma lite luft och missfärgat vatten, säger Ander Broberg på torsdagsmorgonen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS