Trollhättan får direkttåg till Stockholm

Kliv på tåget i Trollhättan – kliv av i Stockholm ungefär 3,5 timmar senare. Det väntas bli verklighet nästa år, när SJ ska köra direkttåg mellan de två städerna.

ANNONS
|

SJ har nu skickat in sin ansökan om trafik för 2022 till Trafikverket och bland önskemålen finns ett direkttåg mellan Trollhättan och Stockholm. Det är direkttågen mellan Stockholm och Göteborg som förlängs och går via Trollhättan och slutligen upp till Uddevalla.

STOCKHOLM 2020321 
Tomma perronger på Stockholm Central på lördagen. 
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 2020321 Tomma perronger på Stockholm Central på lördagen. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Tidtabellen är inte satt än, men tanken är att tåget ska gå från Trollhättan vid 06-tiden på morgonen och sedan gå tillbaka igen från Stockholm vid 17-tiden på eftermiddagen – sex dagar i veckan, måndag till lördag. Planen är att X2000 ska köra på sträckan och det beräknas ta runt 3,5 timmar från Trollhättan till huvudstaden.

– Det här ska bli permanent och nu får vi äntligen med Trollhättan på linjefarten med direkttåg. Vi gör den här förändringen för att täcka en större del av Västra Götaland, så att vi får ännu fler att välja tåget, säger Sverre Sletten, affärschef på SJ.

ANNONS
20170829 Trollhättan

Arkivbild på resecentrum i Trollhättan.
20170829 Trollhättan Arkivbild på resecentrum i Trollhättan.

Tappar

Uddevalla har sedan tidigare ett direkttåg till Stockholm via Vänersborg och Vara, vilka nästa år blir av med direktförbindelsen. En bidragande orsak till att man väljer att köra via Trollhättan istället är att tågbanan via Vara kommer vara avstängd för trafik under stora delar av 2022 på grund av banarbete. Men direkttågen kommer fortsatt att gå där på somrarna.

LÄS MER:Dalslandskritik mot höghastighetståg genom Bohuslän

– När banan får en avstängning så kommer vi inte fram där ändå. Så för att täcka västkusten bättre behöver vi gå via Trollhättan och Göteborg. Och för att nå fram till så många kunder som möjligt.

Gynnar näringslivet

Sverre Sletten säger att man märkt av en ökad efterfrågan på bättre tågförbindelser från Trollhättan och näringslivet.

– Det är den här typen av restider som det är tal om. Tåget tagit stora marknadsandelar senaste åren och då är det viktigt att vi kommer med resmöjligheter utan byte, snabbtåg med kompletta produkter där man kan arbeta och utnyttja tiden ombord. Med den här typen av avgångar når vi fram till fler resenärer och det är tider som är bra för näringslivet.

Även Borås får nu ett direkttåg nästa år.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS