Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Melleruds kommun är länets bästa kommun att bo i för äldre, visare en undersökning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Bild: Karin Engqvist
Melleruds kommun är länets bästa kommun att bo i för äldre, visare en undersökning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Bild: Karin Engqvist

Undersökning: Mellerud bästa kommun för äldre att bo i

Mellerud är länets bästa kommun att bo i för äldre. Det visar en undersökning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Melleruds kommun toppar listan i Västra Götaland och kommer på plats 21 i riket, i en ranking över kommuner där det är bäst för äldre att bo. Undersökningen har vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem. Nu behövs en ny bostadspolitik för Västra Götalands pensionärer, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Borås lägst rankad

Borås är lägst rankad i Västra Götaland. Malmö hamnar allra sist i Sverige med en kombination av höga hyror, en hög genomsnittlig flyttskatt, låga betyg för trygghet i hemtjänsten och få platser på särskilt boende för äldre i relation till antalet äldre i kommunen.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar och endast två av tio svenskar ger godkänt till regeringens bostadspolitik för pensionärer. Men det är också stor skillnad på i hur hög grad Västra Götalands kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Landets bästa kommun för äldre att bo i är Bjurholm i Västerbotten enligt det nya indexet som rankar äldres boendesituation i landets kommuner.

Storstäderna i botten

Allra sist i Sverige, på plats 253, placerar sig Malmö. Även de två andra storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

– Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden. Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger Marcus Svanberg.

Bästa kommunerna för äldre i Västra Götaland

1) Mellerud (21 i landet)

22) Lilla Edet (140 i landet)

29) Vänersborg (161 i landet)

38) Trollhättan (194 i landet)

Fakta: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

LÄS OCKSÅ: Start för ovanlig bostadssatsning: ”Kan snart få sitt drömboende”

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för nya bostäder

LÄS OCKSÅ: Allt fler vill bo i Lilla Edet