Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ung tjej bakom ny sportflaska

En 15-årig flicka i Södertälje har patentsökt en sportflaska med dubbla korkar. Hon vann en uppfinnartävling i Sverige och erövrade sedan en silvermedalj i en internationell tävling i Sydkorea. Tillverkningen har gått till Emballator Mellerud plast som denna vecka startar serieproduktion av flaskan.

Den nya flaskan har av uppfinnaren döpts till Binibottle och flasktypen har patentsökts. Den som väckte idén var 15-åriga Anna Axelsson i Södertälje.

Hon hade upplevt hur svårt det kan vara att fylla en flaska exempelvis i trånga handfat på idrottshallar och gym.
- Anna hade gjort en prototyp som visade hur hon tänkt sig flaskan och detta resulterade i att hon vann en uppfinnartävling här i Sverige, berättar Jeanette Svanqvist, säljansvarig på Emballator Mellerud plast.

Anna fick också åka till Sydkorea och tävla, vilket gav en silverplats. Men det var hennes far som tagit reda på att Nordens största tillverkare av sportflaskor fanns i Mellerud, som direkt antog utmaningen att ta fram en funktionell och väldesignad sportflaska med dubbla korkar.
- Vi har mönsterskyddat flaskans utformning. Den som designat flaskan är Patrik Lundgren här på företaget, berättar Jeanette.

Rent tekniskt var det lite svårt att lösa, samtidigt skulle den vara användarvänlig.
- Efter att ha testat idén på ett gammalt verktyg, som våra skickliga tekniker byggt om, testade vi och kontrollerade att allt fungerade som det var tänkt. Efter detta har nya verktyg köpts in och denna vecka startar vi serieproduktion av den nya flaskan.

Jeanette berättar att företaget planerar att ge ut en nydesignad sportflaska senare i år, som liksom övriga serier är knuten till modeutvecklingen.
- Ja det är faktiskt så att kunderna vill ha nya flaskor som är anpassade till modet, inte minst när det gäller färger. Det är klädmodet som ofta styr.

- Nu är det exempelvis metallickfärger som gäller. Sedan kan våra kunder önska specialdesignade versioner.
Sportflaskor utgör ungefär 15 procent av Emballator Mellerud plasts omsättning som i fjol blev 116 miljoner kronor. Ett resultat som arbetats fram av 56 anställda.