Unikt fynd vid Örs kyrka

En medeltida tegelugn har hittats i Ör i närheten av kyrkan. - Detta är den första tegelugnen vi känner till i Dalsland, berättar Sonja Jeffery, arkeolog från Lödöse museum.

ANNONS
|

I Nils Liljas trädgård har arkeologer och byggnadsantikvarier arbetat intensivt sedan i onsdags. I går fann de vad de letade efter - tegelugnen som i mitten av 1200-talet brände teglet till Örs kyrka.

- Det här är spännande. Ugnen är en ovanlig sort. En som jag aldrig sett förr, säger Sonja Jeffery.

Vanligtvis har tegelugnarna en tjock mur runt sig, men denna är nedgrävd. På så sätt har den kunnat hålla värmen bättre. En mer omfattande tolkning av fyndet återstår dock, än finns många frågetecken.

- Varför är stenarna bara staplade på varandra? Vanligtvis brukar de vara murade för att klara av att ha ett valv ovanpå, säger Karl-Arne Karlsson, kyrkoantikvarie på Västarvet.

ANNONS

Det var för 16 år sedan som Nils Lilja påpekade att han hade hittat mycket tegel i sin trädgård.

- Min morfar ägde marken före mig och var irriterad över att det var så mycket tegel i jorden att han inte kunde sätta potatis här. Och jag har hittat tegelbitar i gräsmattan. Eftersom det har funnits lertag i närheten har vi alltid funderat på om det kan ha varit här som de gjorde teglet, berättar han.

Nils Liljas tegelfynd intresserade arkeologerna. Det är nu genom ett projekt om tegelkyrkorna i Dalsland som de har fått möjlighet att göra en utgrävning i Nils trädgård.

Tegelugnen fanns där, men den var inte lätt att hitta. De började göra provgrävningar i den delen av trädgården som ligger närmast kyrkan. Där hittade man felbränt tegel, men det dröjde ända till i går, då de började gräva djupare, tills de hittade ugnen. Att trädgården är uppgrävd gör inte Nils Lilja någonting.

- Nej, jag tycker att det här är väldigt intressant. Och nu har jag ju fått bekräftat att något gjorts här. Det är bra att historien blir nedskriven.

Redan vid lunchtid i går var det dags att lägga igen alla gropar i trädgården.

ANNONS

- Syftet var att få etablerat att det är en ugn här. Vi har också anmält att det finns en fast fornlämning här. Kanske öppnar vi den igen nästa år och frilägger hela ugnen, för det är ju skoj att se hur den ser ut i sin helhet, säger Sonja Jeffery.

Den medeltida tegelugnen kommer att dokumenteras ingående. Däremot kommer den inte någonsin att kunna ligga öppen.

- För då fryser den sönder, säger Sonja Jeffery.

Utgrävningen i Ör är dock inte den enda som kommer att ske. Arkeologerna misstänker nämligen att det finns liknande tegelugnar vid mellan sex och tio andra kyrkor i Dalsland. Dessa kommer också att undersökas.

ANNONS