Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Växande smuggelhärva i rätten nästa år

Tullens kriminalavdelning slog för ett år sedan till mot en lagerlokal i Mellerud. I lokalen hittade stora mängder sprit och tobak. Nu börjar utredningen bli klar och åtal kommer att väckas i början på nästa år.

– Ja, alla förhör och genomgång av de beslagtagna varorna är gjorda, materialet håller på att sammanställas. Sedan ska det slutdelgivas alla inblandade parter, det sköter Tullen. Men vi kan nog räkna med ett beslut i början av året, säger kammaråklagare Lars-Åke Ahlström.

Det var den 23 november för ett år sedan som tillslaget gjordes mot lagerlokalen på Industrigatan. Stora mängder alkohol och cigaretter påträffades i byggnaden. Snart greps, anhölls och häktades fem män mellan 20-50 år, misstänkta för grov olovlig befattning med smuggelgods. Två är norska medborgare, varav en bosatt i Dingle, en är Mellerudsbo och två från Göteborg.

Mellerudsbon är även misstänkt för grov olovlig befattning med punkskattepliktiga varor.

Sedermera släpptes samtliga på fri fot, brottsmisstanken har dock kvarstått. Efter det har utredningen svällt, ytterligare en förklaring till att åtalet dröjt. Just nu är tolv personer misstänkta för inblandning i smuggelhärvan, varav en är anhållen i sin frånvaro.

– Det är ett väldigt stort ärende och det är många personer som har haft en mer eller mindre stor roll. Det är olika personer som haft samröre med varandra, men av förundersökningssekretess kan jag inte gå in på hur och hur stora mängder det rör sig om, säger Lars-Åke Ahlström.